Eliten tävlar i SM på Öland: "Speciellt och väldigt roligt"

Carl-Gustaf Nilsson, Högby IF, tävlingsledare. Foto: Mostphotos, arkiv.

Svenskt mästerskap avgörs vid golfbanan.

delningar

Till helgen är det dags. Den 27-28 oktober kommer Ekerum Resort Öland att fyllas med drygt 470 deltagare som ska tävla i Terräng-SM.

– Det är jättekul. Det är det bästa startfältet på många år med flera av de bästa löparna i Sverige. Det kommer att bli riktigt spännande att följa, säger tävlingsledaren Carl-Gustaf Nilsson från Högby IF.

Deltagarna kommer att springa ett antal varv på en sträckning som går vid golfbanan på Ekerum. Totalt kommer det bli 560 starter då vissa löpare springer två lopp.

Högby IF har cirka 30 anmälda deltagare i år och på måndagskvällen kommer klubben att köra ett genrep för att testa banan.

– Vi kommer dit så att de får känna på banan. Vi har ju den fördelen eftersom vi är värdar för tävlingen. Sedan kommer vi också behöva bygga upp det här. Det ska vara en banbredd på minst tre meter och vi ska bygga upp ett torn för speakers och sätta upp kameraposition inför att idrottskanalen kommer att sända tävlingen, säger Carl-Gustaf Nilsson.

På den manliga sidan är Abraha Adhanom från Eskilstuna FI och Napoleon Solomon från Turebergs FK förhandstippade enligt "Calle".

– De är väldigt duktiga och i god form, det kommer att bli tufft. Annars är det vår junior Omar Ismail, han har vunnit en hel del men han har tufft motstånd, säger han.

På den kvinnliga sidan är Charlotta Fougberg från Ullevi FK och Sarah Van Der Wielen från Hässelby SK förhandstippade.

– Det är väl dem som det kommer stå emellan. Vår egen Ida Nilsson kör ett ultralopp i morgon i Sydafrika. Där är det ju lite andra sträckor så det är väldigt starkt av henne att ladda om på en vecka och ställa upp, men det blir nog tufft att få medalj, säger Carl-Gustaf Nilsson.

En stor fördel med årets lopp Öland tycker han är banan, jämfört med Huddinge förra året.

– Det är häftigt att kunna bjuda på en sådan bana, jag hoppas att deltagarna kommer att tycka att det är en rolig bana. Förra året hade man otur med regnet och det var lerigt. Det kommer det inte bli här, det är torrare ute och en riktigt fin bana, säger Carl-Gustaf Nilsson.

Till skillnad från många andra tävlingar varierar åldrarna i Terräng-SM. Från de yngsta juniorerna som är 15 år och upp till veteranerna. I år har man veterandeltagare på upp till 85 år på den manliga sidan och 70 år på den kvinnliga.

– Alla åldrar möts, det är lite speciellt och väldigt roligt. Mitt mål är att det ska bli en utmaning men ändå en känsla. Alla är med, det är extra kul, säger Carl-Gustaf Nilsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar