Laddar

Elitföraren om fördomarna: ”Tagit lång tid att få respekt”

Som ensam kvinna i en mansdominerad bransch har Ramona Karlsson, professionell rallycrossförare, arbetat hårt. Nu föreläser hon för ungdomar hur man börjar med motorsport.

delningar

Intresset för bilsport började som liten när hon hjälpte sin pappa med att reparera bilar. I dag tävlar Ramona Karlsson i högsta klassen i rallycross i Sverige, samtidigt som hon åker runt och inspirerar ungdomar att börja med motorsport.

– Klart du kan, frågan är bara hur, berättar Ramona Karlsson för eleverna på SYAB Transportgymnasium i Kalmar.

För att börja med motorsport är ett bra förstasteg att bli medlem i en motorklubb för att få inspiration och hitta likasinnade.

– Jag hade själv inte familj eller vänner som höll på med detta. En lokal motorklubb är den bästa början för att hitta kompisar, skaffa licens och få uppbackning, säger Ramona Karlsson.

Att vara ensam kvinna i en bransch dominerad av män har inneburit både fördelar och nackdelar. En fördel är att det är lättare att hitta sponsorer som kvinna eftersom man sticker ut från mängden.

– Samtidigt har det varit mycket fördomar som jag tvingats tackla. Det har tagit lång tid att få respekt från nya människor och det har gjort att jag tappat mycket tid i min karriär, säger Ramona Karlsson.

För att locka tjejer till sporten har Ramona Karlsson bland annat anordnat tjejevent där hon framförallt trycker på rollen som kartläsare.

– Det finns en brist i Sverige. Dessutom föredrar många förare kvinnliga kartläsare och det är ett bra sätt att komma in i sporten.

Svenska motorklubbar söker i dagsläget fler ungdomar och Ramona Karlsson tror att det är brist på tid som gör att många ungdomar väljer bort motorsporten. För att börja krävs ett ideellt intresse och förståelse för att det är givande och tagande.

– Dessutom finns det fördomar att det är dyrt men det behöver inte vara det. Det finns billiga klasser och det är en sport för alla, avslutar Ramona Karlsson.