Laddar

Elpriset på väg upp: “Kan bli hur högt som helst”

Nu verkar elpriserna vara på väg uppåt. Men det finns en hel del att göra om man vill hålla kostaderna nere.

delningar

Den som valt ett rörligt elpris kan vänta högre räkningar framöver.

– Varenda åtgärd kanske inte ger så mycket i din plånbok, men sammantaget kan det ge en hel del, säger Helena Holm, handläggare för energieffektivisering på Energimyndigheten, till TT.

Efter en relativt torr sommar är nivåerna i kraftverkens vattenmagasin låga. Och inte heller hösten har bjudit på särskilt mycket regn. Nu när kylan gör entré kommer elpriserna  troligtvis att bli högre, åtminstone för cirka hälften av landets hushåll som enligt SCB har rörligt elpris.

Om det blir riktigt kallt riskerar priserna att skena, det menar Faraz Azima, vd för prisjämförelsesajten Elskling.

– Det är klart att det är läskigt. Blir det kallt och en störning i kärnkraften så kan ju priset bli hur högt som helst.

I oktober ska medelspotpriset på el enligt Elskling, ha legat på runt 35 öre per kilowattimme. Det är 60 procent högre än oktober i 2015.

– Om priset är 35 öre nu, så krävs det inte mycket för att det blir dubbel så högt i januari, säger Faraz Azima och fortsätter:

– Har man inte så mycket marginal i privatekonomin påverkas man av det här. Ett hushåll med tajt marginal ska nog binda elpriset.

Helena Holm, menar att alla oavsett avtalstyp böranstränga sig för att spara mer energi.

– Om man bor i småhus och villa kan man göra mer än om man bor i flerfamiljshus. Men vi kan alla göra mer. Titta på dina egna vanor och beteenden, som att släcka lamporna i tomma rum. Sätt ett tjockt draperi vid ytterdörren så slipper du kalldrag. Och när du ska köpa nytt – tänk långsiktigt, säger hon till TT.

Text: Nanna Jami

Det här kan du göra för att sänka kostnaderna:  Sänk inomhustemperaturen. Om du sänker med en grad minskar energianvändningen med fem procent.

Täta runt dörrar och fönster.

Släck ljuset när det inte behövs och byt till lågenergilampor.

Dra ur alla laddare och undvik att ha apparater på standby-läge.

Se över temperaturen i kyl och frys.

Koka vatten med vattenkokare.

Tvätta i 40 grader i stället för 60 grader.

Diska i diskmaskin – det sparar energi jämfört med handdisk.

Källa: Energimyndigheten

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.