Laddar

En krokig väg tillbaka till arbetslivet

Kollegor, morgonfika och möten innebär vardag för många. Men inte alla har möjlighet att ge sig ut arbetslivet. Del-Ta Produktion i Kalmar erbjuder en väg dit genom rehab och arbetsträning. "Jag är en helt annan människa i dag" säger Fredrik Moberg om sin resa.

delningar

– Jag skulle gärna vilja vara kvar här till pensionen, så mycket trivs jag, säger Fredrik Moberg, 39 år.

Han står och lutar sig över ett arbetsbord i midjehöjd inne på elverkstaden på Del-Ta Produktion i Kalmar. Företaget fungerar som en brygga ut i arbetslivet för människor som av olika anledningar kan ha svårt att ta sig dit på egen hand.

– Det behöver inte handla om något handikapp, det kan vara vem som helst som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden, säger Cecilia Slottner Höglund, personalhandläggare.

Här arbetar i dag cirka 140 personer med olika legouppdrag, till exempel montering, paketering och service. Alla har olika bakgrund och bagage i livet. Fredriks Mobergs resa på Del-Ta Produktion började 2011, men hans historia börjar med en olycka, några år tidigare.

2007 slet han sönder vänster hälsena när han spelade innebandy, och det krävde lång tid och rehab innan han kunde börja arbetsträna, då inom städbranschen. Men nästan direkt var olyckan framme igen.

– Jag blev påkörd av en lastbil, och fick en whiplashskada efter det. Jag har fortfarande huvudvärk och är stel i nacken och axeln. Sen har jag fått artros i vänster axel till råga på allt, säger Fredrik Moberg.

Efter många år av rehab och arbetsträning har han hittat hem på elverkstaden på Del-Ta produktion, där han nyligen blivit anställd – och stortrivs.

– Alla är här på olika grunder, det är helt otroligt att alla kan komma överens. Man pratar med alla och hälsar på alla, säger Fredrik Moberg.

Överallt i lokalerna lyser flitens lampa. Det monteras och plockas, och nästan vart man än tittar syns stora leenden. Här arbetar ungdomar, nyanlända invandrare, långtidsarbetslösa, personer med funktionsnedsättning – och alla har en helt egen resa att berätta om.

De flesta kommer hit via Arbetsförmedlingen och har praktik i kortare perioder. Med målet att de sedan ska kunna ta sig ut i arbetslivet på egen hand. Men i den mån det går så anställer även företaget själva.

– Jag har själv gjort en rehabresa efter en ryggskada och började först jobba halvtid här på Del-Ta, säger Marie Fransson, VD på företaget. Världens bästa jobb, som hon kallar det.

Kollegan Cecilia Slottner Höglund håller med. Viktigast på Del-Ta är inte vad sysselsättningen är – det handlar om att skapa en trygghet.

– Det finns många grundläggande mänskliga behov som vi med jobb tar för givet. Det handlar inte bara om arbete – utan om gemenskap, självkänsla och social samvaro, säger Cecilia Slottner Höglund.

Om Del-Ta produktion AB: – Verksamheten har kontor i både Kalmar och Nybro. I dag jobbar totalt 210 personer på Del-Ta.

– Ett socialt företag där vinstmedel återinvesteras i den egna verksamheten.

– Syftet är att skapa sysselsättning för personer som har svårt att konkurrera på arbetsmarknaden.

– Verksamheten grundades 1986 och blev aktiebolag 1997.

– I dag ägs det av Del-Ta Intressenter, som består av Nybro kommun, Kalmar kommun och Del-Ta Personalförening.

– Företaget arbetar med legoproduktionen för företag och offentlig verksamhet. Samarbetspartners i dag är bland andra Smurfit Kappa Group, Luma och Motormännen. – Förutom paketering och montering arbetar de också med att driva e-handel, och letar ytterligare fler uppdrag och samarbeten.

Relaterade artiklar