Laddar

Nytänkande café – en Oas i betongdjungeln

Stress har blivit en del av vardagen. Snabb service och takeaway har blivit normen. I centrum ligger ett café dit människor kan gå för en lugn stund.

delningar

I centrala Kalmar, på Storgatan 26 ligger ett café. Den limegröna logotypen på fönstret berättar om att du har hittat en lugn plats mitt i betongdjungeln, café Oas.

Det är det unga paret Rabea Holzfurtner, 24 år, och Shahram Soltani, 26 år, som driver caféet. Båda två kom till Kalmar i september förra året för Rabeas studier. Tanken att öppna en coffeeshop har funnits i deras tankar under en längre tid, men ingen stad har känts helt rätt innan de kom till Kalmar.

– Vi tycker om att Kalmar är som en stor by, där du har folkets stöd. Du har inte mycket konkurrens och befolkningen är väldigt mångsidig. Det finns äldre människor, studenter och turister. En industrisektor och även en stor kreativ sektor, vilket man oftast ser i större städer, säger Rabea Holzfurtner.

 

Tanken bakom Oas är just vad det låter som: en grön plats mitt ute i öknen. I en stad som är full av folk finns en viss känsla av stress överallt, så paret ville skapa en lugn, grön plats mitt i stan som folk kan besöka när de vill ha en lugn stund. Både Rabea och Shahram gillar fikakulturen som finns i Sverige, att folk sätter sig ned och njuter en stund, något som går hand i hand med deras koncept.

Inredningen i caféet är inspirerad av coffeeshops som paret besökt under sina många resor. Det finns inslag ifrån bland annat Asien och Mellanöstern, blandat med parets personliga touch. Svala färger i en lugn miljö med behaglig musik, blandat med tropiska detaljer och konst som paret skapat.

Maten och fikat som serveras kan ätas av i stort sett vem som helst. Oas serverar rawfood. Vegansk, helorganisk mat och fika varav nästan allt är glutenfritt.

Jag önskar att alla ville komma hit. Vi har ett mysigt ställe här, där folk träffas och knyter kontakter. Det handlar bara om att ha det trevligt, säger Rabea.