Laddar

Endast vinst som gäller i SM: ”Vore pinsamt att komma sist”

Det är hård press på tjejerna att vinna SM i bakning då skolan har kommit på andra plats fyra år i rad.

delningar

Under tisdagen är det upp till bevis för Elin Stenborg och Lisa Dagnäs från Jenny Nyströmsskolan som då tävlar i skolmästerskapen i bakning i Göteborg.

– Vi har pratat om att tävla ihop sedan vi började ettan. Vi hade en minitävling mellan oss i klassen om vilka som skulle få åka och lärarna valde oss. Det är jättekul att det blev just vi två, säger Elin.

Elin och Lisa har en del att leva upp till då tidigare elever på skolan kommit två i tävlingen de senaste fyra åren i rad.

– Vi hoppas på en förstaplats men det är lite press, säger Elin.

– Man vet ju inte hur bra de andra skolorna är heller. Vi kan ju ha otur med att de andra deltagarna är jättebra. Det vore pinsamt att komma sist, säger Lisa.

Tävlingen går ut på att baka matbröd, fyra olika sorters wienerbröd, marsipantårta, marsipanfigurer och och fyra olika sorters bullar av vetedeg. Förutom det stora priset så kan man också få pokaler inom varje delmoment.

 

Vilken del känner ni er starkast på? – Det känns väldigt bra när det kommer till wienerbröd. Det är inte så vanligt att kavla in kakao i degen som vi har gjort eftersom det är lite svårare, säger Lisa.

Vad är det domarna tittar på? – De går väldigt mycket på jämnhet. Bullarna måste vara lika stora och väga lika mycket. Allt måste se likadant ut. Det är lite pilligt. Vi har också valt att fokusera väldigt mycket på spill. Vi tror att domarna kan komma att titta lite extra på det i år så vi ser till att utnyttja degen så mycket vi kan, säger Elin.

Tjejerna från Jenny Nyströmsskolan har ett extra litet ess i rockärmen när det kommer till marsipanfigurerna. Elin jobbar nämligen på Nilssons Konditori i Oskarshamn vars delägare, Anders Oskarsson, utsågs till världens bästa konditor av branschorganisationen UIBC.

– Han har gett tips och hjälpt oss med marsipangubbarna, säger Elin.

 

Under den gångna veckan har tjejerna legat i hårdträning för att förfina varje liten detalj.

– Vi har bara kört på och testat att baka allt under den tiden som vi har på oss under tävlingen vilket är 4.5 timmar. Det blir bättre och bättre för varje dag men några småjusteringar kan vi behöva göra innan vi är helt nöjda, säger Lisa.

Hela klassen kommer att åka upp till Göteborg för att stötta Elin och Lisa.

– Det kommer att bli nervöst men samtidigt jättekul!

 

Relaterade artiklar