Laddar

Ensamkommande sjöng nationalsången – på svenska

För några månader sedan kom 16-åriga Ali Abl Fazli till Sverige från Afghanistan. På fredagskvällen sjöng han den svenska nationalsången på ungdomshuset UNIK.

delningar

Gruppen, som består av Ali och tre andra ensamkommande flyktingbarn, har tränat intensivt för att lära sig språket. I hemlandet var möjligheterna att hålla på med musik mycket begränsade.

– I Afghanistan är det svårt, folk vill inte att man sjunger och sysslar med musik, säger Ali Abl Fazli.

Tillsammans med tre vänner från boendet Dalen har de bildat en grupp som ägnar sig åt musik. Killarna är mellan 15-17 år och samtliga kommer ursprungligen från Afghanistan. De har varit i Sverige cirka 3-4 månader.

– Vi kallar oss Dalen, vi tog namnet från vårt boende. Vi trivs väldigt bra där och de tar väl hand om oss.

Hur har det varit att kunna hålla på med musik här i Sverige?

– Väldigt roligt, vi vill gärna visa upp oss och fortsätta sjunga. Fast det är lite svårt att lära sig instrumenten. I Afghanistan hade vi lärare, nu får vi mest kolla på Youtube och försöka lära oss själva, säger Ali.

De afghanska instrumenten behövdes dock inte vid kvällens uppträdande. Det var när ungdomshuset UNIK i Kalmar hade en livekväll som killarna passade på att visa upp vad de hade lärt sig.

Efter framträdandet – som fick stora applåder – läste Ali upp ett tacktal till personalen på UNIK och boendet Dalen, för deras insatser sedan killarna kom till Sverige. Hela talet höll han på svenska.

– Språket var lite svårt i början, men vi försöker lära oss mer och mer. Att få komma hit och hålla på med musik gör oss glada och lyckliga, säger Ali Abl Fazli.

Relaterade artiklar