Laddar

Nytt escape room kan hamna i Kalmar – platschef sökes

(Uppdaterad 22.40): "Allt handlar om rätt person på rätt plats – då går det att genomföra vad som helst".

delningar

Under de senaste åren har escape room-trenden i Europa och i Sverige exploderat. Numera finns den utmanande formen av lek för ungdomar och vuxna i hela Sverige.

Nu meddelar Johan Rehnström, grundare och delägare i UniQuest, att Kalmar är en intressant stad för en framtida etablering.

– Vi tittar alltid på att expandera, men det beror mycket på vad man hittar för folk på olika ställen, säger Rehnström.

UniQuest öppnade sitt första och hittills enda escape room i Uppsala så sent som i december. I lokalerna finns tre olika ”rum” (uppdrag) som alla ska genomföras på under en timmes tid.

– Det har gått väldigt bra för oss sedan vi öppnade. Det är säkert många som funderar på att expandera men som inte har tagit klivet, säger Rehnström.

Vad är det som gör Kalmar intressant? – Det som pekar mer mot Kalmar är att det är ett sommarställe som drar mycket folk. Befolkningsmässigt behöver staden ett flöde av turister för att man ska kunna behålla rummen över tid. Rummen går ju bara att köra en gång.

För att UniQuest ska närma sig en etablering i staden krävs att man hittar en person med rätt kunskap och driv, meddelar Rehnström.

– Det behövs någon som har rätt kunskap om intressanta lokaler och som kan vara platschef och då se till att det finns personal på plats när det är bokat. Rummen som sådana hjälper vi som företag till med att få i ordning.

– Allt handlar om rätt person på rätt plats – då går det att genomföra vad som helst, säger Rehnström.

Marika Karlstad driver escape room-verksamheten Jailbreak i Oskarshamn. Via mejl berättar Karlstad att Kalmar finns med i framtidsplanerna även för dem.

Sandra Janrell och Göran Lindblad är personerna bakom konceptet Inlåst i Växjö. I ett mejl hälsar de att Kalmar är en intressant stad att etablera sig i, men att det i dagsläget inte ingår i deras plan.

– Skulle rätt person/platschef samt rätt lokal dyka upp så kanske vi skulle tänka om.

Uppdatering:

Efter att den här artikeln publicerades hörde uppmärksamma läsare av sig till 24Kalmar och påtalade att The Mystery öppnade i norra Kalmar i mars. Håll ögonen öppna på 24Kalmar för ett reportage från The Mystery inom en snar framtid.

Konceptet escape room: 

Escape room kallas ibland även på svenska för rymningsspel och har många olika termer på engelska som till exempel Room Escape, Escape the Room, Mystery Rooms, Escape Games, Exit Rooms, Live Escape Room.

Själva begreppet escape room kommer ursprungligen från Japan där de första rummen uppfanns och byggdes. Sedan dess har escape rooms blivit ett fenomen runt om i hela världen, och finns nu i alla större städer på jorden. I Europa är Budapest känd för sina många escape rooms, där det i dag finns över 300 rum att spela.

Escape room är ett fysiskt äventyr där du och din grupp blir satta i ett rum och ska försöka ta er ut genom att hitta ledtrådar och lösa olika pussel, gåtor och klurigheter. Ni är endast tillåtna att använda det som redan finns i rummet och har 60 minuter på er att ta er ut.

Källa: UniQuest.