Etikett "förhärligar" midsommar – öl stoppas av Systembolaget

I fjol godkändes midsommarölen. "Man blir matt när reglerna tolkas lite godtyckligt".

delningar

Fjolårets Midsommaröl från Ängöl kommer inte att dyka upp i Systembolagets sortiment inför årets midsommarfirande. Ölen har nämligen stoppats av Systembolaget eftersom de anser att etiketten, som är ritad av Jenny Nyström, inte är måttfull.

– De tycker att etiketten förhärligar midsommar och att det förekommer riskfyllda situationer med folk som ror i en eka på vatten till exempel, säger Ängöls vd, Johan Håkansson till 24Kalmar.

Produkten är stoppad men Ängöl har överklagat beslutet till Alkoholsortimentsnämnden som finns till om det uppstår någon tvist mellan Systembolaget och leverantörer.

– De ska ta ett beslut den 14 juni och vi avvaktar tills dess. Men det är så pass sent gånget inför midsommar så det kommer inte bli någon lansering till midsommar.

Ölet godkändes av Systembolaget i fjol – med samma etikett.

– Man blir lite matt när reglerna tolkas lite godtyckligt som jag upplever det. Så det är lite tråkigt. Men å andra sidan har vi fått mycket publicitet, skrattar Johan.

Hur upplever du kommunikationen med Systembolaget?

– Det har varit en dialog och de vill att vi ska modifiera etiketten. Men vi går inte in och ändrar i en målning från Jenny Nyström som är från 1920-talet. Och vi kommer inte heller att gå in och ta bort midsommar från namnet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar