Experten: Så har fordonsskatten påverkat bilmarknaden i höst

. - Foto: Matilda Larsson

Här är de begagnade bilmodellerna som är populärast just nu.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Försäljningen av begagnade bilar fortsatte att minska under tredje kvartalet 2018 jämfört med i fjol, enligt ny statistik från Bilpriser. Samtidigt har efterfrågan ökat som en effekt av Bonus Malus och en ökad export, enligt Bilprisers vd Henrik Littorin.

Hittills i år har 0,5 procent färre begagnade bilar sålts än året innan. Under tredje kvartalet minskade försäljningen med 0,1 procent jämfört med samma kvartal 2017. Totalt såldes cirka 310 000 bilar under kvartalet. Dessutom har lagren av begagnade bilar hos bilhandeln minskat med 12 procent sedan i juni.

– Utbudet av begagnade bilar har varit lägre och efterfrågan högre än normalt. Det märks framförallt i minskade lager hos bilhandeln när bilarna säljs i snabbare takt, säger Henrik Littorin.

Enligt honom finns det finns flera anledningar till den ökade efterfrågan.

– De nya skattereglerna, Bonus Malus, som infördes i juli 2018 har gjort det mindre attraktivt att köpa nya bensin- och dieselbilar vilket gjort att fler väljer att behålla sin gamla eller köpa en begagnad bil. Dessutom har exporten av begagnade bilar ökat kraftigt till följd av den svaga svenska kronan vilket också bidragit till en ökad efterfrågan, säger Henrik Littorin.

Dieselbilsförsäljningen fortsatte upp med 10,5 procent under kvartalet medan bensin som bränsle tappade fem procent. I dag står diesel för en dryg tredjedel av alla sålda bilar. Elbilar och hybrider står fortfarande för endast två procent av den totala försäljningen.

– Diesel fortsätter att öka på begagnatmarknaden till följd av ett fortsatt inflöde av dieselbilar från leasingbilsmarknaden. Vi kan också se att snittpriserna på dieselbilar var cirka tio procentenheter lägre än för bensinbilar under kvartalet, fortsätter Littorin.

Den mest sålda begagnade bilen under tredje kvartalet var en Volvo V70 följt av VW Golf och VW Passat.

Var femte bil som bytte ägare var en Volvo vilket placerar bilmärket i topp före Volkswagen och BMW. Kia är den biltillverkare som ökat absolut mest, upp 17 procent under kvartalet jämfört med året innan.

Grå var den mest populära bilfärgen medan orange och brun var de färger som ökade mest i popularitet.

– Volvo står sig starkt och växer på begagnatmarknaden med V70 och V60 som de mest populära modellerna. Även Volkswagen ökar medan Audi, Saab och Ford tappar, avslutar Littorin.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar