Experten: Så mycket behöver du spara till oförutsedda utgifter

Så mycket behöver du sätta undan varje månad för att ersätta byggdelar, vitvaror och andra större utgifter hemma.

delningar

Saker i hemmet har olika livslängd. En kyl och frys håller i drygt tio år medan en bergvärmepump håller i 20 år.

Genom att sätta undan en viss summa varje månad kan du på några års sikt täcka kostnaderna för att ersätta en skadad eller utnött byggdel. Det visar en uträkning som Länsförsäkringar gjort. 

För att klara kylen och frysen räcker det exempelvis med att du sparar 105 kronor i månaden. Vill du byta din bergvärmepump måste du spara 208 kronor i månaden.

Det finns mycket man kan täcka upp för med hjälp av försäkringar, men den täcker inte allt så det behövs många gånger ett kapital som är relativt lättillgängligt. Ett alternativ är att utnyttja ett eventuellt låneutrymme i bostaden men det är inte alltid en god idé.

– Möjligheten att ytterligare belåna fasta tillgångar, såsom en bostad, är sällan en bra buffert. Det förutsätter nämligen att banken är villiga att låna ut mer till dig. Risken finns således att då du är i störst behov av att låna är möjligheten kanske som sämst, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Du behöver inte ha en buffert för att täcka kostnaderna om bostaden brinner ner eller buffertspara för att hantera en händelse av sjukdom och arbetslöshet. Här finns det försäkringar att komplettera med, enligt Länsförsäkringar.

– Men det kan dröja innan försäkringen betalar ut ersättning och ofta finns det en självrisk kopplad till försäkringen. Därför kan det vara lämpligt att ta en viss höjd även för detta, säger Emma Persson.

Källa: Byggahus.se

Checklista – så stor buffert behöver du:

Bostad – bor du i en äldre villa så ska du förvänta dig att oförutsedda utgifter kommer att inträffa. Därför kan det kanske vara bra att vara förberedd så man kan hantera dyrare reperationer av tak, byte av värmesystem eller en dränering. Bor du däremot i en helt ny villa eller en bostadsrätt lär oväntade utgifter oftast stanna vid behov av en ny spis, disk- eller tvättmaskin.

Fritidshus – även ditt fritidshus har ett regelbundet behov av underhåll. Givetvis spelar skicket på huset in även här. Kanske nöjer Samtidigt är behovet generellt inte lika stort och felet inte heller lika brådskande att åtgärda.

Bil – även en relativt ny bil kan råka ut för oväntade fel. För en gammal bil kan ett större fel innebära att det faktiskt är bättre att köpa en ny. Har du bil och inte ett sparande för att täcka ett bilbyte bör även din buffert omfattande bilreperationer. Förslag till buffert: cirka 10 000 kronor.

Anställning – vet man med sig att ens anställning är otrygg kan en större buffert vara lämplig för att täcka eventuella bortfall i inkomst. Förslag till buffert: 30 000 kronor.

Familj – Fotbollscuper, barnvagnar och glasögon som går sönder. Beroende på hur stor familj du har och fritidsintressen bör bufferten vara olika stor. Förslag till buffert: Två månadsinkomster före skatt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar