Laddar

Experternas tips till jobb: ”Ta egna initiativ”

Hundratals arbetssökande besökte Jobbchansen i Kalmar. "Här får man träffas face to face".

delningar

På fredagen anordnade Arbetsförmedlingen i Kalmar Jobbchansen. Mässan lockade runt 400 arbetssökande och ett tiotal arbetsgivare till Arbetsförmedlingens kontor.

– Det är det bästa sättet för en arbetssökande. Här får man träffa en arbetsgivare face to face och det är det optimala. Cv:n säger inte så mycket, förklarar Andreas Landtreter, en av de ansvariga för mässan.

Bland besökarna dominerade utrikesfödda och ungdomar. Att få in människor från andra länder in i arbetslivet är den just nu största utmaningen, menar Landtreter.

– Absolut. Det finns en väldigt hög kompetens men ofta är det språkbarriären som avgör. När den väl är passerad har de en väldigt hög kompetens. De vill mycket och kommer alltid när vi kallar. Det är en grupp som vill ut och arbeta.

Förutom språket, vilka andra tips och genvägar finns det? – Företagen kan erbjuda kortare praktik där den sökande får visa vad den går för. Samtidigt ger det möjlighet för arbetsgivaren att testa den sökande, förklarar Landtreter och fortsätter:

– Sedan kan man ta spontankontakter som man tror kan vara aktuella. Många företag söker jättemycket folk men de annonserar inte utan söker mer via egna kontaktnät. Framför allt ungdomar som inte har så mycket med sig kan besöka en butik och presentera sig. Där är det mer den sociala biten som avgör snarare än meritlistan.

Och man bör väl ändå ha med sig något slags cv? Vad ska man tänka på när man skriver cv? – Att hålla det kort och fånga intresset direkt. De långa uppsatserna är mer för kvalificerade tjänster. Men vanligtvis ska det vara kort så att arbetsgivaren snabbt kan bilda sig en uppfattning och sedan läsa vidare, säger Landtreter.

Senare i vår anordnar Arbetsförmedlingen ännu en jobbmässa, då på Guldfågeln Arena. Till mässan väntas ett 50-tal arbetsgivare och ett par tusen arbetssökande komma.

 

Relaterade artiklar