Laddar

EXTRA: Giftiga avgaser testades på apor och människor

Här är de tyska biljättarna som är inblandade i den nya dieselskandalen.

delningar

Forskningsorganet EUGT som finansierades av bland andra BMWDaimler och Volkswagen testade giftiga avgaser även på människor. Det visar dokument som de tyska medierna Süddeutsche Zeitung och Stuttgarter Zeitung tagit del av.

För att kartlägga avgasers giftighet fick ett 20-tal försökspersoner i tyska Aachen under perioden 2012–15 andas in kväveoxid, en giftig gas som bland annat finns i dieselavgaser, enligt TT.

I dagarna avslöjades också att EUGT stängde in apor och höll dem lugna med tecknade tv-serier samtidigt som avgaser från en dieseldriven Volkswagen Beetle pumpades in i rummet. Syftet ska enligt New York Times ha varit att visa att diesel inte är så farligt.

Alla tre biljättarna tar nu avstånd från EUGT, som numera är nedlagt, och dess metoder.

– Jag kommer att göra allt i min makt för att säkerställa att detta utreds i detalj, förklarar Volkswagens styrelseordförande Hans Dieter Pötsch i ett pressmeddelande.

Avslöjandena lägger sten på börda för den tyska bilindustrin. I synnerhet Volkswagen har varit huvudfokus i ”dieselgate”-skandalen i flera år. Volkswagen avslöjades under 2015 ha fuskat med utsläppstester för mer än elva miljoner bilar, för att det skulle verka som att de släppte ut mindre avgaser än vad som egentligen skedde.

Skandalen spred sig från USA till Europa och resten av världen, och bilföretagen har hittills tvingats avsätta hundratals miljarder för rättsprocesser och återkallanden av fordon.

Källa: TT.

Relaterade artiklar