Laddar

Extra vakter ska förhindra sexualbrott: ”Tar det på högsta allvar”

Kalmar stadsfest satsar hårt för att ha en trygg och säker miljö för besökarna.

delningar

I fjol tog Destination Kalmar, polisen och Kalmar kommun fram en särskild strategi för att förebygga sexuella trakasserier och ofredanden. Detta efter flera uppmärksammade händelser på andra festivaler runt om i Sverige under sommaren.

Till i år har arrangörerna satt in fyra extra vakter som patrullerar på Kvarnholmen under natten, fram till klockan fyra på morgonen. Vid Kalmar teater sätter polisen upp ett trygghetscenter för den som vill anmäla något.

Vi tar det här på högsta allvar. Vårt absoluta mål är att ingen ska bli utsatt för sexuella ofredanden. Det är ett samhällsproblem som har en tendens att flytta in där det är mycket folk, säger Pär Israelsson, projektledare Destination Kalmar, till Östra Småland.

Förra året uppgav polisen att det var ”förvånansvärt lite brott” under Kalmar stadsfest.

Några av anledningarna tros vara att det är en familjefest för både barn och vuxna samt att konserterna slutar vid klockan 23:00 på kvällen.

– Enligt min erfarenhet har det en lugnande effekt med både våld och annat, säger Pär Israelsson.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.