Laddar

EXTRA: Wiestål lämnar Victoriadagen: ”40 år är lång tid”

Grundaren lämnar – så blir framtiden för Victoriadagen.

delningar

I sommar gör Kay Wiestål sitt 40:e år som arrangör för Victoriadagen. Det blir också hans sista. Legendaren bekräftade det i samband med att kungaparet invigde årets sommarutställning på Solliden.

– Det är ju inget konstigt, 40 år är lång tid. Men jag har inte tecknat alla avtal än, det är tv-avtal och ganska innefattande grejer som måste redas ut, säger han.

Wieståls radarpartner P-O Amnér gick bort i sjukdom i höstas, vilket har påverkat hans beslut. Wiestål har också blivit synonym med Victoriadagen – som i sin tur spelar en extremt viktig roll för Öland. Han vill dock ge lugnande besked och poängterar att traditionen kommer att fortsätta trots att han slutar.

– Det finns folk som kommer att ta över.

Hur går planeringen inför din avslutande sommar?

– Just nu har jag precis varit på Mallorca och tagit det ”lite piano”. Jag har haft alla papper med mig och försökt göra alla stipendiaten, så vår jury kommer att samlas framöver. Sedan är det ju all logistik; det kommer 500 gäster, 110 journalister och tio tv-stationer. Det är mycket för en liten ort som Borgholm.

Finns det någon nyhet i årets schema? 

– Nja, vi gör ju det här för mamma-pappa-barn, och så kommer det fortsätta att vara. Det har ju litegrann att göra med hur kungafamiljen har det, kungen och drottningen har alltid varit vänliga att stötta arrangemanget.

Har kungafamiljen lämnat besked om vilka som kommer att närvara? 

– De lämnar alltid besked angående de fyra första; så det är ju kronprinsessan Victoria, prins Daniel och så kungen och drottningen. De andra brukar ju komma om de inte har något annat – och de brukar ju alltid vara här. Det krävs något speciellt för att de inte ska vara här och fira Victoria, säger Kay Wiestål.