Laddar

Fanny, 10, skrev miljöbrev till statsministern – fick svar

Fanny Johnsson tröttnade på alla avgaser som påverkar miljön. "Jag blev lite orolig och då tänkte jag att statsministern kunde hjälpa mig". Läs Fannys brev och Stefan Löfvens svar i artikeln.

delningar

Brevet inleds med en hälsningsfras och sedan förklarar Smedbybon Fanny Johnsson orsaken till varför hon skriver. I skolan hade de pratat om klimatet och hon hade sedan sett ett avsnitt av dokumentärserien Planet Earth. I avsnittet, som handlar om öknar, diskuterades den stigande medeltemperaturen och de växande ökenområdena i världen.

– Jag blev lite orolig och då tänkte jag att statsministern kunde hjälpa mig. Det kändes jättebra att få svar, det var pappa som sa att jag hade fått brev. Jag frågade om det var statsministern och han svarade att ”det vet väl inte jag”, men han log så jag trodde att det var det, berättar Fanny Johnsson.

Pappa Anders Koskinen berättar att de har pratat mycket om miljö i skolan och att hon sedan hade sett programmet Planet Earth. Hon kom på idén att skriva till statsministern och föräldrarna tyckte att det var helt okej.

Miljöbrevet skickades för en månad sedan och för två dagar sedan kom svaret från självaste statsminister Stefan Löfven. Han tackade så mycket för att hon hade skrivit och förklarade att miljön är en viktig fråga för regeringen och att de vill minska utsläppen genom att få fler att välja miljövänliga transporter. Därför ska fordon som släpper ut lite avgaser bli billigare.

– Jag blev chockad och lite pirrig när pappa sa att Stefan Löfven hade skrivit själv, men det kändes bra att han sa att han skulle fixa så att bilar som släpper ut mycket avgaser blir dyrare, menar Fanny Johnsson.

Se hela Fannys brev och statsministerns svar i bildspelet ovanför.