Felkonstruerad diskusbur vek sig: "Jag stod som fastfrusen"

Diskusburen på Fredriksskans vek sig under tävling. - Foto: Privat

"Redan från början när den sattes upp så blev det fel", säger Hasse Sundevall.

delningar

Under lördagens tävling, Kalmarspelen Ingvar Thomssons minne, blåste diskusburen på Fredriksskans omkull efter att stolparna vek sig. Orsaken tros vara att buren varit felkonstruerad.

– Redan från början när den sattes upp så blev det fel. Två av stolparna sattes för brett och istället för diskusnät så sattes det upp släggnät, vilket är mycket tyngre på en diskusbur. Men det finns flera saker att klaga på. Det gick inte att förankra nätet i markhöjd. Det ska finnas byglar högst upp och vid marknivå så man kan spänna nätet och helst ha en vajer mellan så att nätet inte kan dra iväg någonstans, men nu när det blåste gick det inte att hålla nätet i styr, säger Hasse Sundevall från Kalmar SK och fortsätter.

– Ibland såg det ut som att man var på Atlanten och seglade och när tyngdpunkten blir så långt ifrån stolpen, ja då är det klart att den knäcks.

Det var mitt under brinnande tävling och funktionärer, tävlande och föräldrar var tvungna att springa från platsen för att undvika att bli träffad av den fallande buren. Och diskustävlingarna fick ställas in och avbrytas.

– Jag skulle precis hämta kaffe när jag såg att den började tippa och knäckas. Jag skulle skrika till alla att flytta på sig när jag såg att den började tippas, men jag stod som fastfrusen och bara beskådade sceneriet och allting i slowmotion på något sätt, säger Sundevall.

– Det kändes ju kymigt och om vi bara pratar om våra kastare så var det ju väldigt tråkigt. Det var bland annat sista chansen för Alexander Sjögren att få kasta med 19-årsdiskusen och det var riktigt bra förhållanden. Det var sista chansen att göra ett riktigt bra kast så bara det var ju jättetråkigt.

Det var inte första gången som diskusburen går sönder, och att den är felkonstruerad är något som Kalmar SK har påpekat i flera år. Vattengraven på löparbanan ligger dessutom åt fel håll.

– Jag vet inte hur mycket jag ska hacka på kommunen, men det blir litegrann så även om man försöker hålla sig vän med dem också, såklart.

Känns det som att ni blir lågt prioriterade?

– Frågar du mig så är vi alltid i undantaget.

Vad hoppas du att kommunen gör nu?

– Det första vi skulle vilja är att dem fixar till buren för vi har så kallade castorama-tävling där man kan vinna pengar om man kommer upp till en viss nivå på tävlingar och har vi ingen bur blir det svårt att genomföra.

Per-Ola Johansson chef för verksamhetsområdena idrott, bad och friluftsliv i Kalmar kommun är glad att det inte blev några personskador.

– Vi kommer att utreda händelsen mycket noggrant. Arbetet har inletts idag. Vi är mycket glada att ingen person skadades vid detta tillbud.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar