Fem tjejer prisades för sitt jämställdhetsarbete

Pristagarna Celina Olsson, Tilda Sandberg, Astrid Larsson och Tove Almroth samt kommunalrådet Dzenita Abaza som delade ut priset. Elin Gripstrand vann också priset men kunde ej närvara. - Foto: Carl Winsth

De har tagit upp kampen för ett mer jämställt samhälle. "Chockade och överrumplade".

delningar

Kalmarsunds gymnasieförbund delade under fredagen ut årets jämställdhetspris. Det är femte gången som priset delas ut av förbundsstyrelsen. Priset har upprättats för att gynna och uppmuntra insatser inom verksamheten för att främja en ökad jämställdhet.

Totalt under året har 44 nomineringar kommit in till förbundskontoret och i år vann, för första gången, fem elever priset. Tilda Sandberg, Elin Gripstrand, Astrid Larsson, Celina Olsson samt Tove Almroth får dela på en prischeck på 10 000 kronor.

– Det känns såklart jättebra. Vi är lite chockade och överrumplade, men det känns verkligen hedrande, säger Celina Olsson.

– Ja det här var ingenting som vi räknade med när vi kom idag, fyller Astrid Larsson i.

Så här löd motiveringen:

"Tilda, Elin, Astrid, Celina och Tove har visat stort civilkurage genom att träda fram med sina personliga erfarenheter av trakasserier och utsatthet pga. att de är kvinnor. Trots att det är utsatt i sig att vara tonåring på en stor skola valde dessa elever att ta bladet från munnen och ställa upp i ett stort reportage i lokaltidningen och därmed utsätta sig för ännu mer trakasserier och kommentarer. Genom att dela med sig av sina upplevelser har de hjälpt andra elever i sin närhet att förstå hur allvarligt problemet är och att kampen för jämställdhet inte är över, utan att alla måste engagera sig. De har lyft fram frågan om jämställdhet på ett sätt som ungdomar kan relatera till. Deras mod och öppenhet har påverkat klassrumsmiljön och gjort det möjlighet för lärare att prata jämställdhet på ett sätt som skiljer sig från tidigare år. Deras insats har därför haft stor påverkan på flera plan; den har påverkat eleverna, lärarna men också samhället i stort."

– Det har tagits emot mycket bra bland vuxna skulle jag säga men det har varit lite annat bland de yngre, men det visste vi. Vi har haft lite diskussioner i klassen om jämställdhet och fått olika reaktioner på det, så vi var medvetna om det. Men vi står för det vi säger och räknade med reaktionerna, säger Astrid Larsson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar