Laddar

Festivalen som vill sticka ut: ”Handlar inte om fylla och fest”

För fjortonde året i rad kommer den omtyckta festivalen fortsätta sitt arbete med att sprida kärlek och gemenskap.

delningar

Planen är att Öland Roots kommer öppna området på onsdag, då besökarna får placera sig bland tallar på en plats med utsikt över havet. Strax efter det kommer den första nyheten för året, nämligen en uppstartsfest. Det är ett ”Soundsystem”, en grupp som har byggt sina egna högtalare, som kommer spela musik för att få alla att känna sig välkomna.

Spelningarna startar under torsdagen och just nu pågår arbetet för fullt med att få till det sista inför festivalen. Rebecka Serper är en av de ansvariga. Hon berättar att de, utöver artisternas spelningar, även kommer ha ett kulturellt schema med workshops och föreläsningar. Det kommer även finnas möjlighet att besöka en matmarknad och prova mat från bland annat Jamaica och Mexico.

– Vi anordnar dessa aktiviteter för att vi är en sån typ av festival som ser en möjlighet att växa i det lilla. Istället för att bara locka fler besökare vill vi bli en starkare aktör som fattar goda beslut för festival-Sverige.

Rebecka Serper fortsätter förklara att planeringsgruppen började planera inför årets arrangemang direkt när det förra slutade. Det är mycket som ska synkas, både med spelschema och övriga aktiviteter. Men det är inget som stoppar varken henne eller hennes arbetskamrater, vilka alla jobbar med detta ideellt.

– Jag kan sammanfatta det hela så här: vi älskar det. En festival som denna, och allt samarbete som ligger bakom den, får människor att växa. Det ger mycket tillbaka. Meningen med festivalen är just att den ska bidra till att sprida kärlek, solidaritet och gemenskap, säger Rebecka Serper.

Öland Roots har mål inför varje år och det är framför allt att sprida reggaens kärleksbudskap och få festivalen att bli en självklar del av Öland. En annan viktig del är att festivalen ska utmana vad som är stereotypt för en festival.

– Det handlar om andra saker än fylla och fest och raviolikonserver. Detta ska vara ett tillfälle för integration. Vi vill uppfylla målen tillsammans och vi jobbar enat, förklarar Serper.

Årets artister är tänkta att förstärka kärleksbudskapet och Rebecka Serper tror att några av evenemangets höjdpunkter kommer vara Toots and the Maytals (vilka enligt henne är legenderna som har skapat ordet reggae), Syster Sol som lockar folk från hela Skandinavien med sin musik och Kapten Röd som inte har spelat på flera år, men som kommer till festivalen.

Rebecka är helt övertygad om att det kommer bli en bra upplevelse för alla inblandade. Hon hoppas att publiken ska skapa vackra minnen, få inspiration och känna värme.

– Det känns fantastiskt, alla delar av produktionen faller på plats och alla bidrar. Vi kommer förhoppningsvis få se människor växa och vi känner oss redo att ta emot besökarna, avslutar hon.

Relaterade artiklar