Laddar

Firmify: ”Samhällsekonomiskt är det här genialt”

Företaget har hjälpt mängder med människor att testa sina affärsidéer – som senare har utvecklats till framgångsrika företag.

delningar

För andra året i rad utsågs Kalmarföretaget Firmify till Gasellföretag av tidningen Dagens Industri. Företaget är ett systerbolag till redovisningsbyrån K10 i Kalmar och har utvecklat en digital lösning där frilansande konsulter över hela landet samordnar sin fakturering, bokföring och löneadministration.

– Tanken är att hjälpa i gång folk att starta egna företag. Om man inte vet om man har en affärsidé som fungerar kan man registrera sig hos oss och testa sin idé, säger Peter Roosling som är delägare tillsammans med Dan Häggfors.

– Att växa i sig är inte svårt, prestationen ligger i att växa organiskt och varje år visa vinst. Det är därför DI Gasell är ett av de finaste priserna ett företag kan få.

I dagsläget hanterar Firmify in- och utbetalningar för runt 900 000 kronor per dygn, helt digitalt och utan pappersutskrifter.

– Tekniskt sett går det till som så att en frilansare skapar ett konto hos oss på Firmify och använder oss för att skicka iväg faktura för uppdraget man utfört. Firmify får betalt och betalar ut en lön till frilansaren som därmed slipper allt pappersarbete som löner, skatt och moms, säger Dan Häggfors.

– Det är en helt automatisk administration och det ska max en minut från att man registrerat sig till att fakturan är ivägskickad. Då gäller det att hitta ett uppdrag att fakturera för bara.

Firmify startades upp 2011 med några goda vänner inom reklambranschen i Stockholm, och efter en tids byggande av hemsida, skickades den första fakturan iväg i december månad samma år. Sedan dess har företaget vuxit i takt med trenden av egenanställning.

– Vi jobbade en hel del med klienter via K10 inom filmproducentbranschen. Vi började med att hjälpa dem att betala ut löner till statister och ljussättare och den administrativa delen. På den vägen är det, säger Peter Roosling.

– Vi har sett trenden och framför allt fenomenet med egenanställning. I dag finns det 50 000 personer som går via sådana företag och man räknar med att det ska tiofaldigas under en femårsperiod.

Dan Häggfors:

– Det kallas för gig-ekonomi och är en trend där människor tar korta uppdrag. Samhällsutvecklingen går mot det och folk vill vara fria och göra sina saker utan att binda sig alltför länge.

Under 2016 uppgick omsättningen till cirka 70 miljoner kronor och prognosen för 2017 pekar på närmare 100 miljoner.

– Det är framför allt de senaste tre åren som vi har gasat på och lagt mer krut på att synas och marknadsfört oss, säger Peter Roosling.

Vem är den genomsnittlige Firmify-kunden? – Inom den kreativa näringen, journalister, föreläsare, it-konsult och reklamdesigners är typiska Firmify-användare. Någon som säljer tjänster, helt enkelt.

I dag har Firmify 250 anställda, eller konsulter, som de även kallas. Innan året är slut räknar man med att ha betalat ut lön till runt 3 500 personer och skickat iväg 12 000 till 13 000 fakturor.

– Den absolut största fördelen för den enskilde frilansaren är att man inte behöver ha ett registrerat företag med de kostnader och merarbete som det innebär. Firmify har i dagsläget 8 000 användare och vi märker att behovet är stort. Antalet användare ökar med runt 50 personer varje vecka, säger Peter Roosling.

Statistisk sett är de som startar företag i Sverige i snitt 34 år, där två tredjedelar är män och en tredjedel är kvinnor. I det spannet ligger även snittet för den typiske Firmify-användaren.

– Man kan säga att det finns fyra lite större etablerade bolag inom egenanställning i Sverige. Där är vi trea på marknaden nationellt.

Finns det något liknande i Kalmar? – Nej, det gör det inte. Men våra kunder kommer från alla delar av landet. Främst storstadsregioner och studentstäder.

Såväl Peter som Dan har kunskaper inom skatt och redovisning från redovisningsfirman K10.

– Det är mycket tack vare befintliga kunder där som vi kunnat dra i gång det här. Många Firmify-användare har startat sin verksamhet genom oss och därefter gått vidare till att bli framgångsrika företag. Samhällsekonomiskt är det här genialt, säger Dan Häggfors.

Tidigare i år blev det Kalmarbaserade företaget omnämnt av den amerikanska affärstidsskriften Inc Magazine, som varje år rankar de 5 000 snabbast växande företagen i USA och Europa. Där blev Firmify utsett till det 36:e snabbaste i Europa och det allra snabbaste inom kategorin Human Resources. Tillväxten beräknades till smått osannolika 2 677 procent de senaste tre åren.

Företagets huvudkontor ligger i Kalmar och man har även ett i Stockholm.

Veckans företag Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.