Laddar

Flano Design: ”Jag får föra en tradition vidare”

Det började som en hobby men växte till att bli ett fullfjädrat företag. Idag sitter tusentals förskolebarn runt om i Sverige och får ta del av Eva Kvillners illustrationer och sagor.

delningar

I slutet av 90-talet jobbade Eva Kvillner som pedagog på en förskola där hon och kollegorna brukade hitta på och rita sina egna flanellografsagor, det vill säga figurer i filt som man sätter upp på en filttavla samtidigt som man berättar en saga. Pysslet tog dessvärre för mycket tid från pedagogerna och i takt med att barngrupperna växte så hanns det inte längre med. Eva fick då en idé.

– Jag undrade varför det inte fanns färdigtryckta flanellografbilder på marknaden. Jag lyckades hitta tillverkningsproceduren och bestämde mig för att köra på med det själv, berättar hon.

Med en bakgrund i reklambranschen och en illustratörsutbildning från Berghs i Stockholm var det inga problem för Eva att själv illustrera figurerna som man kan sätta upp på en filttavla. Det började som en hobby och hon använde föräldrarnas hus som lager för sina alster samtidigt som hon jobbade som annonsförsäljare på Kalmarposten.

– År 2006 tog hobbyn överhand och jag tänkte att nu får det bära eller brista. Jag var tvungen att välja väg och jag tänkte att jag skulle ångra mig om jag inte satsade.

Och än så länge har hon inte ångrat att hon lämnade jobbet som säljare och istället startade Flano Design. I repertoaren återfinns idag över 40 olika sagor, bland annat klassiska sagor som De tre bockarna bruse och Den Fula Ankungen men även några av Sveriges mest folkkära karaktärer som Alfons Åberg, Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Pettson & Findus.

– Det har varit förvånansvärt lätt att få licens med tanke på att de sätter stora krav och är noga med sitt urval av licenstagare. Men jag har haft tur då det är en nischad produkt som arbetar för en god sak till förskolorna. Jag har även tagit fram en Pippi-portfölj och en låda med Emil som säljs på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Insidan av portföljen och lådan är av filt så att man ska kunna ta med sig dem smidigt och sätta upp sina figurer.

Med hjälp av återförsäljare så säljer Eva sina flanellografsagor till förskolor runt om i Sverige och Norden.

– Istället för att pedagogen ska läsa en bok så blir det mer överskådligt för en barngrupp om man använder sig av en saga och flanellograf. Barnen kan också vara mer delaktiga genom att hjälpa till att sätta upp figurerna och det är ett språkutvecklande och fantasifullt material. Det är en kontrast till all IT som kommer med iPads och annat. Jag tror det behövs i dagens samhälle, det lugnar ner barnen.

Eva har även illustrerat två barnböcker tillsammans med sin mamma som har skrivit texten. I framtiden hoppas hon kunna utveckla sortimentet ännu mer men fokus just nu ligger på att nå ut till fler länder.

– Jag vill ha fler ben att stå på. Konceptet finns i Europa men vad jag förstått så är jag ganska ensam på marknaden med det jag gör, det finns bara något som liknar mitt. Pippi är stor i Tyskland så det vore ett spännande land. Jag kommer även satsa ännu mer på Norge, Alfons är så stor där att de till och med tror att han är norsk!

Än så länge är Eva den enda anställda i Flano Design. Lagret leasar hon ut, så hon får hjälp med att packa ordrar, men allt annat sköter hon själv.

– Man har mycket i huvudet och är både ekonom, kreatör och allt i allo samtidigt. Men jag får göra det jag brinner för och föra en tradition vidare genom sagorna. Det är underbart att få arbeta med något kreativt.

Hur är det att driva företag från Kalmar? – Det är lite av en avkrok här. Jag gör en del resor till bland annat Göteborg och tycker man borde satsa mer på tågbanan dit. Annars tycker jag kontaktnätet är jättebra här. Jag är medlem i Kalmar Science Park och som egenföretagare är det viktigt att träffa andra för att bolla idéer annars blir man galen, avslutar Eva med ett skratt.

Veckans företag Vet du något företag som du tycker att vi borde uppmärksamma? Tipsa oss genom att mejla redaktionen@24kalmar.se eller skriv till oss på Facebook.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.