Laddar

Flera aktörer vill bygga på Karlssons äng

Efter flera misslyckade byggprojekt planeras nu 120 nya villatomter och eventuellt även ett äldreboende på området Karlssons äng i Kalmar. "Det kommer bli ett fint och attraktivt område" säger Mattias Adolfsson (S).

delningar

Söder om Vimpeltorpet och Ljusstaden i Kalmar ligger det stora området Karlssons äng. Här har funnits stora planer på byggsatsningar under åren, men samma planer har fallit igenom.

I samband med Fanerdun-affären 2007 skulle det byggas bostäder till investerare på området, men när det kinesiska företaget lämnade Kalmar blev det aldrig av. Därefter ansökte det lokala fastighetsbolaget Aptare om att bygga 250 lägenheter på samma område, men finansieringsproblem satte käppar i hjulet för även den planen.

Nu tar kommunen nya tag och sätter Karlssons äng högt på sin prioriteringslista. Drygt 120 villatomter är planerade att byggas i området, och i förra veckan inkom även en ansökan om markreservation för ett nytt äldreboende.

– Som det ser ut nu ska det bli ett standardäldreboende med lägenheter och gemensamma ytor i ett trevåningshus, säger arkitekt Thomas Persson.

Han företräder företaget Scandinavian Property som i förra veckan skickade in en markreservation på 5 000 kvadratmeter för att bygga äldreboendet intill Brunnslättsvägen.

– Vi har inte tagit ställning till den markreservationen än, men Karlssons äng är ett väldigt stort område som rymmer mer än bara villatomter, säger Mattias Adolfsson (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Vad prioriterar ni för byggen på Karlssons äng just nu? – Vi har ett jättehov av villatomter i Kalmar och det här området blir del av kommunens satsning på att få fram 100 nya villatomter varje år. Nu ska 60 villatomter byggas i första etappen, sedan ytterligare 60 i nästa. Tanken är att de ska förmedlas via kommunens tomtkö, säger Mattias Adolfsson.

Nu pågår planarbetet för de 60 villatomter som ska byggas längs med Brunnslättsvägen i den första etappen.

– Planarbetet är gissningsvis klart framåt årsskiftet, men än är det för tidigt att säga när man kan börja bygga på området, säger Pär Svanfeldt, projekt och exploateringsenheten på Kalmar kommun.

Relaterade artiklar