Laddar

Flera mediesajter utsatta för hackerattack

Under lördagskvällen släcktes flera nyhetssajter ner av okänd anledning. Nu spekuleras det att det är en omfattande hacker-attack.

delningar

Flera av de stora svenska medierna utsattes under lördagskvällen för en organiserad hacker-attack. Polisen har inlett en brottsutredning, och det finns tecken på att attacken kan ha gått via Ryssland. Aftonbladet är en av många drabbade tidningar, och sajten låg nere och har varit svår att komma in på sedan igår kväll.

– Det här angriper demokratin och är ett försök att stoppa den oberoende nyhetsförmedlingen vilket hotar det svenska samhället i grunden, säger Sofia Olsson Olsén, ansvarig utgivare och tf chefredaktör för Aftonbladet.

Även för de som ville följa kvalmatchen mellan Karlskrona HK och AIK via Cmore drabbades av attacken. Cmore Sport skrev följande kommentar på Twitter:

”Tillsammans med många andra medier upplever vi just nu stora driftstörningar på våra digitala plattformar. Vi arbetar för att lösa detta. Med allt som hänt ikväll, en stor ddos-attack och en match som tog sex perioder att avgöra (!) vill vi bara tacka er för ert tålamod. Tack!”

DDOS-attacken beskrivs som den största någonsin, och sker genom att en stor mängd trafik skickas till sajterna som inte hinner svara. Polisens nationella operativa avdelning, Noa, har tagit över ärendet från Stockholmspolisen, skriver Aftonbladet.

– Skälet till att Noa tog över är att sajter över hela landet har drabbats. När det är ett riksärende är det de som ska sköta förundersökningen, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.