Laddar

Flest inlämnade vapen i Kalmar under amnestin

Sett till södra Sverige har Kalmar fått in flest vapen av alla. "Vad det beror på får vi analysera".

delningar

Under februari, mars och april råder det vapenamnesti i Sverige vilket innebär att privatpersoner får lämna in vapen och ammunition till polisen utan att behöva svara på några följdfrågor.

Det har visat sig vara väldigt populärt att lämna in vapen i Kalmar. Sett till region syd där Skåne, Blekinge och Kalmar län ingår så toppar Kalmar listan över inlämnade vapen.

– Vad det beror på får vi analysera efter amnestin men även under tidigare amnestier så har Kalmar hamnat långt upp på listan, säger Martin Petersson, ansvarig för vapeninlämningen i Kalmar.

 

Till största del består de inlämnade vapnen av gamla jaktvapen men de senaste veckorna har det inkommit fler enhandsvapen.

– Vi är ungefär halvvägs in i perioden så vi förväntar oss ännu fler vapen mot slutet, säger Martin Petersson som även vill passa på att nämna att vapenamnestin inte innefattar några explosiva ämnen denna gången.

– Det har ännu inte inkommit några explosiva just här i Kalmar men det har hänt på annan ort att man fått in dynamit och fått utrymma hela polishuset.

I slutet av februari fick polisen in ett uppmärksammat vapen som tillverkades redan år 1877.

Sett till statistik som sträcker sig fram till den 2 mars så har minst 2940 vapen lämnats in i Sverige. I region syd har det lämnats in minst 919 vapen.

 

Inlämnade vapen hittills i Kalmar:

Hagelgevär: 38 Kulgevär: 34 Pistol: 22 Revolver: 24 Luftvapen: 9 Slaktmask: 5 Pipor: 7 Harpun: 1 Slutstycke 4 Startvapen: 6 Totalt: 150

Relaterade artiklar