Laddar

Flygindustrin kan slå rekord nästa år

Vinsterna förväntas öka rekordartat – då blir också biljetterna allt dyrare.

delningar

Det är International Air Transport Association, IATA, som har gjort en prognos inför flygbranschens kommande år.

Den totala vinsten förväntas stiga med hela elva procent till 38,4 miljarder dollar. Samtidigt förväntas biljettpriserna öka.

Efter att ha minskat under sex år i rad, förväntas biljettpriserna öka med tre procent under 2018, efter att ha fallit 1,5 procent under 2017.

Ökade biljettpriser var det som hjälpte de större Europeiska flygbolagen att öka vinsterna över förväntan och IATA meddelar samtidigt att man lyfter årets vinstprognos från tidigare 8,6 miljarder dollar till 9,8 miljarder dollar för Europa.

IATA förutspår också att enhetskostnader kommer öka 4,3 procent under 2018, efter en ökning på 1,7 procent under 2017. Även priserna för flygbränsle förväntas öka med 12,5 procent.

– Industrin reagerar på den kostnadspressen. Vi vet utifrån annonserade scheman att vi antagligen kommer att se en inbromsning i kapacitetsökningarna under 2018, säger Brian Pearce, chefsekonom på IATA till Reuters.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.