Laddar

Fokus på ungdomarna under Ljus på Kultur

Över 300 programpunkter kommer att äga rum i Kalmar, Mörbylånga och Borgholm kommun under Ljus på Kultur.

delningar

Den 27 oktober till 5 november pågår Ljus på Kultur i Kalmar, Mörbylånga och Borgholms kommun. Det blir fjärde året i rad som de tre kommunerna går samman för att uppmärksamma film, konst, teater, historia och mycket mer.

Den dryga veckan invigs med hjälp av elever på kulturskolorna i kommunerna. De kommer att tåga från Jenny Nyströmsskolan fram till stadsbiblioteket i Kalmar där invigningen kommer att äga rum på fredagen den 27 klockan 18.

– Hela invigningen kommer att bli en överraskning, inte ens vi vet vad skolorna har satt ihop för program. Det enda vi vet är att det även kommer att ske en hel del överraskningar i paraden dit, säger Maria Johanson, kultursekreterare i Borgholm.

Under veckan kommer det att finnas cirka 300 programpunkter att välja mellan över hela Kalmar, Borgholm och Mörbylånga kommun. Det kan vara allt från bio, sagostund, teater, ljusshower och guidningar.

– Det är alltid ett stort engagemang från alla aktörer om att få vara med. Det är många som anstränger sig. Det vi gör är den lilla rollen i det hela, säger Cecilia Alm, kulturutvecklare i Kalmar.

Ljus på Kultur infaller på höstlovet vilket är den perfekta tiden enligt arrangörerna.

– Många åker hit med barnen för att se till sina sommarstugor eller tar med barnbarnen som är lediga från skolan. Många har kanske varit här under Skördefesten men vi tycker det är kul att det händer något mer här under hösten, säger Pär Folkesson, kulturutvecklare Mörbylånga.

Ölands turistchef Staffan Smedfors instämmer. Förutom att få de lokala invånarna att röra sig i de tre kommunerna så hoppas man även på att det ska komma fler utifrån.

– Jag vet inte exakt hur många vi har lyckats locka under de tidigare åren men vi jobbar mycket med att sprida ordet i vår marknadsföring och våra nyhetsbrev. För oss är det viktigt att samarbeta och visa att det händer intressanta grejer här även nu, säger han.

Nytt för i år är den stora ungdomsmässan som kommer att äga rum på Jenny Nyströmsskolan under fredagen. Där kommer man det att vara workshops för grafitti, författarbesök, hemslöjd, matlagning, film och  mycket annat.

– Vi hoppas att det ska kunna vara ett roligt startskott på höstlovet för ungdomarna, säger Cecilia Alm.

Här kan du läsa mer om programmet under Ljus på Kultur.

Relaterade artiklar