Fokus på värdegrunder i ny podcast: ”Tänker inte på att andra lyssnar”

Hur ska man egentligen bete sig? Det reder Anna Larsson och Henrik Rydström ut i den nya podcasten Bete dej.

delningar

Ett avsnitt i veckan – det är ambitionen för gänget bakom podcasten Bete dej. En av de största utmaningarna hittills har dock visat sig vara att få en av rösterna i podden, Henrik Rydström, att finnas på plats för att kunna spela in avsnitten.

– Fotbollsyrket är ju speciellt då det inte är ett åtta-till-fem-jobb och vi i KFF är nog extremt dåliga på framförhållning också, säger Henrik som är assisterande tränare i Kalmar FF.

Anna Larsson, den andra rösten man kan höra i podden, håller med. Hon vet mycket väl hur schemat för en fotbollsspelare i KFF kan se ut då hon lever med en. Trots detta har de lyckats få ihop fyra avsnitt som ligger ute för lyssning. Allt är tack vare Malin, hjärnan bakom podcasten, som tyckte att det skulle vara intressant att lyssna på när Anna och Henrik diskuterar olika ämnen och delar med sig av sina åsikter.

– Vi bestämde oss för att vi skulle prata om värdegrunder. Vi funderade på att döpa podden till Gränser då vi ville prata om olika gränsdragningar och normer i samhället, säger Anna.

Vid tillfället för intervjun så ligger fyra avsnitt ute på Bete Dejs hemsida. Hittills har man bland annat pratat om #metoo, cyklister och intervjuat Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson. I framtiden hoppas de ha med fler kända namn som sträcker sig utanför Kalmars lyssnargrupp.

– Jag vill att folk ska känna att de kanske inte var så intresserade av ämnet till en början men tycker att det är intressant att lyssna på ändå. Ämnena kommer att vara spretiga men med den röda tråden att man kan lära sig något. De här avsnitten har fått mig att börja reflektera så jag har fått ut något personligt av det också, annars hade jag nog inte varit med på det, säger Henrik.

På frågan om de har något drömämne eller drömgäst så dröjer svaret ett tag.

– Jag tror att jag skulle vilja ha Stina Wollter, Mia Skäringer eller Linnéa Claeson. Eller någon som håller på med samma saker som dem, säger Anna.

– Jag tycker att du och Nanne (Bergstrand, tränare Kalmar FF, red.anm.) borde sätta er ner och så ställer du frågor utifrån ditt perspektiv då du lever ihop med någon som i princip levt med honom. Sen spökskriver jag några frågor också, skämtar Henrik.

Just fotbollen kan mycket väl komma upp i ett framtida avsnitt men kanske inte på de sätt som många förväntar sig.

– Det vore intressant att diskutera jargongen som som finns mellan killarna, det typiska omklädningsrumssnacket, säger Anna.

Hur känns det att fler personer utanför ert lilla inspelningsrum till slut hör era resonemang? – Jag tänker inte på att andra lyssnar. Efteråt kan jag tänka: sa jag det här? Då får man klippa bort det i efterhand. Vi vill ha spontanitet, är det för uppstyrt så blir det tråkigt, säger Anna.

Med två stycken som gillar att prata så mycket som Anna och Henrik gör så lär lyssnaren inte känna att de håller något tillbaka.

– Jag pratar jävligt mycket och vill inte ta Annas utrymme, vilket lätt händer. Det blir en form av genustänk i det. Vi spelade in ett avsnitt där jag försökte, och tyckte, att jag var tyst men efteråt sa Malin till mig att jag pratade hela tiden. Då tänkte jag va fan, jag sa ju ingenting utan fick till och med skriva av mig när jag kom hem, säger Henrik.

– Det tar ett tag innan du kommer till saken och det är för att du pratar och tänker samtidigt. Men du hade ju inte heller varit med i podden om du inte hade pratat mycket, säger Anna.

Vad har ni för mål med podcasten, tänker ni tävla med Alex och Sigge vad det gäller lyssnarsiffror? – Haha, kanske inte än. Men visst hade det varit kul att få en lyssnarskara, det är ju den relationen som man gärna vill ha. Men sen om det är 3, 33 eller 133 stycken spelar ingen roll. Det räcker med att det är två som hör av sig och vill att vi ska spela in ett nytt avsnitt, då blir jag glad, säger Henrik.

– När jag jobbade på radio innan så hörde lyssnarna av sig vilket gjorde att man skapade en relation med dem. Det vore roligt att få ett sådan samarbete mellan de som lyssnar och oss, säger Anna.

Än är det inte helt klart när nästa avsnitt kommer att släppas men ämnet som de ska diskutera är bestämt – nämligen läxor.

– Ämnen att prata om kommer vi nog alltid att komma på, de kommer inte att ta slut, avslutar Anna.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar

I samarbete med annonsör

Folkhögskolan för nya möjligheter

Högalids Folkhögskola är för många elever ett startskott till högre utbildning och nya yrkesmöjligheter.