Fokus på vatten: "Stöd och hjälp"

Flera åtgärder krävs för att få bukt med vattenbristen.

delningar

Håkan Lundgren, ordförande LRF Sydost och Johan Åhlund, representant för LRF Sydost.

Roger Gustafsson, LRF Sydost

Under måndagen samlades LRF Sydost, länsstyrelsen i Kalmar, riksdagspolitiker och kommunpolitiker för att diskutera Ölands vattensituation kring torrlagda brunnar och uttorkade jordar.

– 2018 är ett år vi aldrig kommer glömma. Det fattades vatten överallt. Vi måste agera på något vis för att fortsätta vara en jordbruksbygd. Vi måste hitta lösningar som gör att vi kan behålla vattnet, säger Håkan Lundgren, ordförande LRF Sydost.

Förra årets vattenbrist påverkade Ölands alla lantbrukare.

– Det går inte att mäta i ord hur enskilda lantbrukare påverkades av fjolårets extrema torka och värme. Växtodling och djurhållning drabbades enormt. Det stora bekymret är att effekterna av det som hände följer med även till detta år, säger Roger Gustafsson, LRF Sydost.

Under mötet var alla överens om att det behövs bidrag till fler bevattningsdammar. Länsstyrelsen ska kämpa för att bygga bevattningsdammar och på riksnivå ska man försöka ändra på lagstiftningen.

– Vi försöker stötta och hjälpa och har ett stort fokus på vattenfördröjande åtgärder. Vi pratar mycket om våtmarker och dammar. Men det finns andra sätt att fördröja vattnet som tvåstegsdiken. Men det är ett problem med den lagstiftningen vi har idag. Den möjliggör inte de här åtgärderna, säger Karin Bergman, landsbygdsdirektör.

Karin Bergman, landsbygdsdirektör. FOTO: Pressbild

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar