I samarbete med annonsör

Följ med bakom kulisserna på Kalmar Öland Airport

Nathalie Blent, Patrik Löfgren och Anton Nilsson jobbar alla på Kalmar Öland Airport med varierande arbetsuppgifter. Foto: Martin Persson

24Kalmar fick träffa flygplatspersonalen som har hand om allt ifrån säkerhetskontroller till avisning av flygplansvingar och snöröjning.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

För de flesta är flygplatsen en plats förknippad med längtan, glädje och förväntningar. Människor på väg till olika destinationer i världen möts och ger sig iväg för både arbete och efterlängtad semester. För andra är flygplatsen en arbetsplats som innebär mycket mer än säkerhetskontroller, tax free-shopping och en fika innan avgång.

24Kalmar fick följa med bakom kulisserna på Kalmar Öland Airport och träffa några av dem som på olika sätt ser till att allting flyter på och att den hårda säkerheten efterföljs.

Anton Nilsson är 27 år och jobbar som verkstadsansvarig. Han har jobbat inom flyget sedan 2010 och kommer själv från trakten. Närmare bestämt Nybro.

– Jag gick transportgymnasium och har alltid varit intresserad av maskiner och traktorer. Jag tyckte att flyget verkade intressant och skickade in en jobbansökan 2010. Då började jag på en halvtidstjänst och därefter har det utvecklats till att jag idag är verkstadsansvarig, berättar Anton Nilsson.

Som ansvarig för verkstan har han koll på all utrustning som finns på marken på flygplatsen. Det kan röra sig om personbilar, utrustning på rampen, lastmaskiner och traktorer. Listan är lång och grunden i hans jobb är att serva, underhålla och reparera.

– Det handlar om att ligga steget före och förebygga problemen innan de kommer. Men jag har också väldigt varierande arbetsuppgifter och jobbar till exempel i säkerhetskontrollen vid behov. Jag är även utbildad flygplatsbrandman och finns i beredskap om det skulle behövas, säger Anton.

På vintern har han ansvar för snöröjningen och måste hela tiden vara beredd om vädret slår om.

Vad är det roligaste med att jobba på en flygplats?

– Det är väldigt kul att få jobba med det man tycker om, att uppgifterna är blandade och att jag får mycket frihet under ansvar. Jag får alltid vara beredd på att jag står och jobbar i "smörjgropen" och plötsligt behövs jag i säkerhetskontrollen. Då får man snygga till sig och tvätta sig, så det växlar mycket. På en flygplats i den här storleken är det dessutom väldigt bra sammanhållning och bra stämning, säger Anton Nilsson.

Nathalie Blent är 33 år och kommer ifrån Kalmar. Efter flera års erfarenhet inom resebranschen jobbar hon idag som trafikassistent på Kalmar Öland Airport.

– Jag jobbade som resesäljare från början och läste hotell och turism redan på gymnasiet. Därefter bodde jag i Barcelona och pluggade språk innan jag gick en KY-utbildning som resesäljare. Efter att ha varit anställd på en resebyrå i Stockholm bestämde jag och sambon att vi ville flytta hem till Kalmar, berättar Nathalie.

Hon berättar att hon själv alltid tyckt om flygplatser och att det kändes naturligt att skicka in en intresseanmälan om att få jobba på Kalmar Öland Airport. Hon fick napp ganska snabbt och började som timanställd, vilket därefter gick över till en fast anställning.

– Jag har i stort sett haft samma roll som jag har nu, men nu är jag också säkerhetskontrollant, säger Natalie.

Hennes arbetsuppgifter innebär att ha hand om incheckning för SAS, BRA och charterbolagen samt att byta av personal i säkerhetskontrollen. När behov finns står hon tax free-butiken eller förbereder konferenser och möten på flygplatsen. Hon beskriver jobbet som varierande och den stora fördelen är att dagarna aldrig blir tråkiga.

– Det bästa med jobbet är alla möten med olika människor, vilket är väldigt givande. Man kan gå med ensamåkande barn till flygplanen och få svara på alla frågor som barnet funderar på och en annan dag stå och prata med resenärer som reser dagligen. Det är olika scenarier hela tiden.

Hon berättar om ett alldeles speciellt möte med en man i 90-årsåldern som skulle flyga för första gången.

– Han var lite nervös men ändå upprymd. Det var så roligt att se förväntningarna även om han bara skulle flyga till Stockholm. Det är just den variationen av möten som jag tycker om, säger Nathalie Blent.

Patrik Löfgren är 40 år och jobbar som rampansvarig. Han har varit inom flyget sedan 1998 och är uppvuxen i Kalmar. På 90-talet utbildade han sig till målare men sökte sig till flyget som var bättre betalt. På Kalmar Öland Airport blev han erbjuden timjobb som bagagelastare och lastade charterväskor. Under åren har han sedan utbildats inom verksamheten och när kommunen tog över driften av flygplatsen blev han inriktad på rampen, med bland annat ansvar för utbildningar.

– Jag har exempelvis hand avisningen, tankningen och en mängd andra arbetsuppgifter. Jag ser också till så att alla har rätt utbildning och att vi följer de lagkrav som finns. Det finns många olika utbildningar som rör allt ifrån vikt och balans till brandmansutbildningar, säger Patrik.

Som rampansvarig är hans arbetsuppgifter ofta komplexa och hårt reglerade av regler och bestämmelser som i grund och botten rör säkerhet. Han ser bland annat till att personalen utbildas inom farligt gods så att de vet vad som får lastas och inte lastas på flygplatsen.

Flygplatsen är en internationell miljö och engelska är Patriks arbetsspråk, vilket ställer höga krav på engelskkunskaper och kunskap om termer som används inom flyget.

– Det kan kännas lite lustigt ibland när man ska prata med personal man känner ganska väl på till exempel BRA-flyg, och så måste man prata engelska. Men så är det och det är bra att vi alla pratar samma språk, säger Patrik.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att man gör mycket för kommunen och samhället. Många tänker inte på det, men Kalmar Öland Airport har ambulansflyg och dygnet runt-beredskap. När som helst kan vi få hit en brandstyrka. Det är en trygghet för de dem som bor i kommunen och det känns viktigt att vara en del av det. Samtidigt är det kul att man kan jobba i Stockholm och bo i Kalmar, eller åka charterflyg enkelt härifrån.

Patrik slår också ett slag för flygplatsens miljöarbete.

– Flygplatsen vill växa och samtidigt tar man ansvar för miljön. Vi har elbilar på marken och försöker jobba med miljöfrågor och lösningar när det kommer till bränslen. Det är en viktig approach i den här branschen, som känns bra att stå bakom, säger Patrik Löfgren.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar