I samarbete med annonsör

Folkfest och anrik tävling tar plats i Orrefors park

Den historiska tävlingen har hittat hem till Orrefors Park i en ny tappning. Den 27 april bjuder Glasriket Open på folkfest och högklassig underhållning.

delningar

Den 27 april står Orrefors park som värd för Glasriket Open, den årliga glasblåsartävlingen som kommit att bli en folkfest genom åren. Att tävlingen nu anordnas i just Orrefors Park är betydelsefullt historiskt.

– Allt grundar sig att det en gång i tiden fanns en tävling som hette Orrefors Open, som gick vartannat år. Men när man lade ner Orrefors glasbruk gick tävlingen i dvala. Ett gemensamt beslut mellan de olika glasverksamheterna innebar nytt liv för tävlingen och för vår del betyder det att den är tillbaka i Orrefors i en ny och spännande tappning, säger Jeanette Lennartsdotter, VD för Orrefors Park.

I Glasriket Open 27 april deltar 15 glasblåsare från hela landet och Amy Krüger och Johan Nilsson representerar Orrefors Park. De ser båda fram emot tillställningen som blivit likställd med folkfest och riktigt god stämning de senaste åren.

– De senaste åren har glasblåsartävlingen varit lite mer intern för glasblåsarna själva. Nu har den växt till en spännande och festlig tillställning, mer publikvänlig och spännande, säger Amy.

Tävlingen går ut på att blåsa så stort som möjligt under sex minuter och den som blåser störst vinner. Deltagarna löser av varandra i ett högt tempo och för publiken blir det många spännande moment att följa.

– Det går fort och det är mycket som händer. En tävlande startar var tredje minut, så det blir väldigt energifyllt och något nytt att följa hela tiden. Det är publikvänligt och sen är det ju extra kul med stämningen runtomkring, säger Johan, som tog en andraplats förra året.

Orrefors Park märker ett växande intresse för evenemang som kantas av god mat,  dryck och festligheter och gemenskap. Glasriket Open 2019 blir en härlig kick-off för vår- och sommarsäsongen i Glasriket.

– Evenemanget har utvecklats och i år förbokar man sin biljett, där mat, tävling och  en guidad tur ingår.  Det finns två typer av biljett, för att kunna möta olika plånböcker. Vi har satsat hårt på evenemanget och det har också gett resultat, säger Amy.

Jeanette Lennartsdotter fyller i:

– Det är fantastiskt roligt att vi kan erbjuda besökare att komma och uppleva live när mästarna gör upp om titeln som Svensk Mästare i Orrefors Park. Och nytt för i år är att tävlingen livestreamas via 24Nybro och 24Kalmars kanaler, så hela världen kan följa Riksmästerskapet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar