I samarbete med annonsör

Folkhögskolan för nya möjligheter

Högalids Folkhögskola är för många elever ett startskott till högre utbildning och nya yrkesmöjligheter.

delningar

På Högalids Folkhögskola är normen annorlunda än på många andra utbildningsplatser i Sverige. Här möts människor med väldigt olika bakgrunder och förutsättningar för att läsa in gymnasie- eller högskolebehörighet på någon utav skolans allmänkurser eller rikta sin utbildning mot någon av profilkurserna.

För många är folkhögskolan en nystart och ett startskott till högre utbildning och yrkesutövande och skolan får ofta högt betyg för sin förmåga att inspirera och motivera.

– Vi tror på eleven och man blir bemött på ett vuxet sätt oavsett vilken erfarenhet man har av utbildning sedan tidigare. År efter år ser vi hur människor som tidigare haft det riktigt svårt faktiskt lyckas. Det kan ha att göra med att man blir bättre på sitt instrument eller att man får sin grundläggande behörighet till högskolan, säger Anna Kellander Brewitz, biträdande skolledare på Högalids Folkhögskola.

Framgångsfaktorn som gör att majoriteten av eleverna lämnar studierna med ett höre självförtroende och färdiga kunskaper går att bryta ner till två ord – tolerans och tålamod.

– Vi har en grundinställning som bygger på att klarar du det inte, så är det bara att försöka igen. Man kan gå här i tre år om man behöver det, men ett eller två år är det vanligaste, säger Anna Kellander Brewitz.

I höstas genomförde folkhögskolan en enkät bland eleverna gällande deras syn på utbildning efter att de genomfört de första månaderna. Resultatet var tydligt – majoriteten kände att självförtroendet hade höjts på bara några månader.

– Vi får ofta höra från eleverna att man blir sedd för den man är här. Att vi ser möjligheter och inte problem. Det inger en trygghet att det handlar om varje elev, efter den egna förmågan, säger Anna Kellander Brewitz.

Högalids Folkhögskola jobbar precis som andra folkhögskolor med ett demokratiuppdrag som handlar om att göra människors röster hörda.

– Om man inte gör sin röst hörd är vi ute på farlig mark. Vi vill alla att någon lyssnar, frågan är bara vilka forum man väljer. Vi jobbar ständigt för att skapa en trygghet som gör att man kan använda sin röst i de forum där man kan få något tillbaks och kan växa, få kunskap och nya relationer, avslutar Anna Kellander Brewitz.

Är du intresserad av att läsa mer om Högalids Folkhögskola och någon av de kurser som man erbjuder? Då kan du läsa mer här.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.