Laddar

Folkkär låtskrivare har gått ur tiden

Kenneth Gärdestad är död. Han blev 69 år gammal.

delningar

Låtskrivaren Kenneth Gärdestad har avlidit. De senaste åren har han varit sjuk i cancer och på lördagen gick Kenneth bort, 69 år gammal.

Kenneth Gärdestad skrev många av texterna till sin bror Ted Gärdestads musik. Bland annat låg han bakom texten till ”Jag vill ha en egen måne”.  Hannes Holm som regisserade den nyligen bioaktuella filmen ”Ted – för kärlekens skull”, beskriver Kenneth som en otrolig fighter som kämpat genom livet utan att ge upp.

–  Av alla de personer jag stött på var han den som var mest lik Jonatan i Bröderna Lejonhjärta, han var en fantastisk bror till Ted. Jag fokuserade därför också mycket på brödrarelationen i filmen för den var så unik och fin, säger regissören Hannes Holm till TT.

Han har under arbetet med filmen jobbat tätt tillsammans med Kenneth Gärdestad och gläds åt tanken att Kenneth i alla fall fick ta del av filmpremiären innan sin bortgång.

Kenneths sista offentliga framträdande blev den 8 februari på Grammisgalan. Där fick han ta emot ett hederspris för sina insatser inom svenskt musikliv.

Vid prisutdelningen berättade Kenneth om sin sjukdom och sa bland annat att det var med sina sista krafter som han tog sig dit. Efter galan blev han sämre och fick akut uppsöka sjukhus.