Laddar

Folkkär stormarknad firar 30 år: ”Det bästa har alltid varit kunderna”

År 1986 var det premiär för Ica Maxi i Kalmar. Mycket har hänt med butiken sedan starten för trettio år sedan. Karina Nilsson och Annica Bengtsson är två av fem medarbetare som varit med sedan början och de minns nu tillbaka över de händelserika åren.

delningar

Ica Maxi i Kalmar firar 30 år denna veckan. 1986 slog den stora matvarukedjan upp portarna i Kalmar och två som varit med under hela resan är Karina Nilsson och Annica Magnusson som båda två började som kassörer.

– Jag kommer ihåg att det under den första tiden var en jättelång kö som gick genom hela butiken och utanför, säger Karina som nu jobbar i informationsdesken där man bland annat kan spela på lotto och hämta ut paket.

Det är många saker som är annorlunda från när de först öppnade. Bland annat har arbetsstyrkan nästan fördubblats från 60-70 personer vid starten till dagens 130 medarbetare.

– Det är en bransch som har utvecklats väldigt mycket. Det är mycket mer modernt. Det var ett helt annat ljud i butiken då. Då var det ett konstant rasslande, idag är det bara blippande. Jag tycker också att det är ett annat kundflöde. Förr var det mest barnfamiljer och äldre som handlade här, nu har vi många yngre kunder, säger Annica som är Personalchef på Ica Maxi i Kalmar.

– Det är ett helt annat tempo idag. Kunderna vill att det ska gå snabbt att handla vilket är något som vi har fått anpassa oss till, säger Karina.

När de båda ser tillbaka på de 30 åren som har gått så är det två händelser som står ut lite mer.

– Det första som kommer upp är när vi fick den nya stora parkeringen 2006. Sedan var det väldigt stort när vi installerade scanningen, vi var först i Kalmar med det, säger Annica.

När Karina och Annica började på Ica Maxi i Kalmar var det ingen av dem som visste att de skulle jobba kvar på samma arbetsplats 30 år senare. Karina funderade bland annat på att plugga vidare men så blev det aldrig.

– Arbetsplatsen har verkligen förändrats hela tiden så det känns inte riktigt som att man har gått till samma jobb i alla år, säger Karina.

– Jag har också fått möjlighet att utbilda mig till personalchef både inom organisationen och på högskolan vilket har varit väldigt tacksamt och utmanande, säger Annica.

Vad är det bästa med ert jobb?

– Det är helt klart kunderna, säger Annica som berättar att det alltid är många som hälsar när hon är ute på stan.

– Jag håller med. Det är många kunder som man har lärt känna genom jobbet och följt under livet, säger Karina.

Hela veckan har det varit lite extra festligt i Maxi-butiken men till helgen slår de på stort för att fira sina 30 år. Det kommer att finnas extra många provsmakningar, aktiviteter för barnen och fina erbjudanden.

Om Annica och Karina kommer att firas lite extra, tillsammans med de tre andra medarbetarna som har jobbat på Maxi sedan starten, återstår att se.

– Vi har inte hört något i alla fall. Men vi får väl se!

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.