I samarbete med annonsör

Förbättra företagets kreditvärdighet

Ett bolag som har låg kreditvärdighet kan ha svårt att hitta finansiering och det kan även leda till förlorade affärer. Att höja kreditvärdigheten i bolaget är dock fullt möjligt genom några enkla knep.

delningar

Kreditvärdighet är samma sak som en uppskattning av ett företags återbetalningsförmåga. Det ger med andra ord en bild över hur sannolikt det är att företaget kan betala tillbaka lån eller krediter till långivare och leverantörer.

Kreditvärdighet är viktigt i alla typer av affärsrelationer, men framförallt i relationen mellan långivare och låntagare. Har bolaget hög kreditvärdighet visar det att företaget är stabilt och tryggt att göra affärer med. Låg kreditvärdighet kan leda till att leverantörer och kunder inte litar på bolaget och därför avstår från att göra affärer med det.

Företagets kreditvärdighet är alltid baserad på historik, men trots att bolaget kanske har misskött ekonomin tidigare går det att höja kreditvärdigheten. 

När det kommer till finansiering finns det idag flera alternativ för bolag som inte har tillräckligt hög kreditvärdighet för att få ett lån beviljat av storbankerna.

Flera nystartade finansbolag använder sig av mer innovativa sätt att bedöma ett företags återbetalningsförmåga. Att se på kassaflödet istället för historik ger en överblick av bolagets ekonomiska status i realtid och flera bolag utmanar storbankerna genom att erbjuda liknande, mer moderna lånevillkor.

Ett exempel är Likvid företagslån som gör individuella bedömningar istället för att enbart se på företagets historik. För leverantörer är kreditvärdigheten fortfarande viktig och en vanlig kreditupplysning är fortfarande normen för de flesta leverantörer. Här följer fem enkla tips som alla företag som vill höja sin kreditvärdighet kan använda sig av:

1. Fungerande rutiner 

Se till att rutinerna kring räkningar, redovisningar, fakturor och skattebetalningar fungerar som de ska. När rätt rutiner finns på plats är det enkelt att hålla koll på att allt skickas eller betalas i tid. En enda räkning som går till Kronofogden och leder till en betalningsanmärkning kan påverka företagets rankning flera år framöver.

2. Stärk kassalikviditeten

Att ha god likviditet är viktigt eftersom det indikerar företagets kortsiktiga betalningsförmåga. Skulder med kort återbetalningsfrist kan betalas direkt om kassalikviditeten är som den ska.

I regel ska den ligga på minst 100 procent, för det innebär att företaget inte behöver göra sig av med långsiktiga tillgångar för att betala skulder. För att få en stark kassalikviditet måste du vara noggrann med att skapa fakturor i tid och följa upp om de inte betalas. 

3. Återinvestera för högre soliditet

Bolag som har hög soliditet innebär att det finns tillräckligt med eget kapital för att hantera ekonomiska utmaningar. Hög soliditet visar att bolaget är starkt och det ger därmed högre kreditvärdighet samtidigt som det betyder låg finansiell risk.

För att höja soliditeten gäller det att återinvestera så mycket som möjligt i bolaget för att höja det egna kapitalet. Ju större andel eget kapital som finansierar företaget, desto högre är soliditeten.

4. Kontinuitet och långsiktighet

Ett långsiktigt perspektiv i företaget leder ofta till högre kreditvärdighet. Att byta revisor eller förändra i styrelsen indikerar att något har hänt och det påverkar kreditvärdigheten negativt. Kontinuitet i styrelsen och ägarstrukturen är därför viktigt.

Det är även viktigt att komma ihåg att styrelsemedlemmarna påverkar bolagets kreditvärdighet. Om de tidigare har suttit i styrelsen för bolag som har gått i konkurs sänker det företagets rating.

5. Vårda dina affärsrelationer

En ha en bra relation med leverantörer och kunder är en självklarhet, men inte bara för affärernas skull utan också för kreditvärdigheten. Går en kund eller leverantör i konkurs kan det påverka ditt företag och orsaka likviditetsproblem som kan leda till låg rating. Genom att upprätthålla en god relation kan du undvika överraskningar genom att ligga steget före.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.