Förbudet: Här är julklapparna du inte får ta med ombord

Detta får du inte ta med dig på resan – kan bli stoppad i säkerhetskontrollen.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Ska du resa med julklappar, julmat och kanske en julgran? Då gäller det att vara förberedd. Resesajten Skyscanner har listat vad som är tillåtet att ha med sig ombord.

Julskinka och fasta livsmedel som julkaka, kex, bröd och choklad är godkänt att ha med sig i handbagaget. För flytande produkter finns en maxgräns på 100 milliliter per behållare för vätskor – och det inkluderar all dryck och mat i flytande form, inklusive geléer, krämer, sås, sylt, honung, sirap och oljor. Regeln omfattar även maträtter med blandning av fasta och flytande ingredienser som Janssons frestelse och inlagda gurkor.

Tvål räknas inte som handväska och kan tas in som handbagage. Det gäller även för så kallade badbomber. Där bör man dock vara försiktig och ange "badsalt" för att undvika missförstånd i säkerhetskontrollen.

Det är däremot förbjudet att checka in flytande produkter som överskrider 100 milliliter. Du rekommenderas inte att ta med ost i handbagaget eftersom den säkerligen är hård vid resans start, men lätt kan börja smälta efter en stund i kabinen. Så packa ner osten i väskan som checkas in.

Vill du ha med dig en korkskruv till julvinet? Aj aj. Inga skarpa föremål är tillåtna ombord.

Det är nog inte många som ens har en tanke på att checka in en julgran, men Tullen godkänner det om maxhöjen är tre meter. Det är även tillåtet att checka in en krans per person inom EU, Europa och Medelhavsländerna.

Vill du ha med inslagna julklappar ombord på planet? Det ska inte vara några problem, såvida det inte är några förbjudna föremål i paketen. Om något ser misstänkt ut kan paketen behöva öppnas och kontrolleras, så packa gärna in julklapparna i presentpåsar som lätt kan öppnas. Eller gör det enkelt för dig – checka in alla julklapparna.

Alkohol i bagaget? Här är det generösa regler. Du får medföra 110 liter öl, 90 liter vin och 10 liter sprit i incheckat bagage inom EU. Om du reser utanför EU är det en betydligt mindre mängd du får checka in – 16 liter öl, fyra liter vin (ej mousserande) och en liter sprit

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.