Laddar

Förkyld favorit vann: ”Övervägde om jag skulle komma”

När han väl bestämt sig för att starta var det inget snack. 18-åringen vann Kalmar kanalsimning i överlägsen stil.

delningar

Inför lördagens kanalsimning var Victor Johansson, Jönköping SS, den stora favoriten till att ta hem segern. Och visst levererade Nässjö-sonen i den tuffa motvinden.

– I början var det lugnt, men efter öppningen: shit vad det var vågigt! Det var väldigt svårt att navigera men så fick jag syn på de gula bojarna och då kände jag att jag låg bra till, säger 18-årige Johansson, och förklarar:

– Att hela tiden ha en kraft som trycker en bakåt, det är stor skillnad. Samtidigt valde jag att simma utan våtdräkt, vilket gynnar de andra egentligen. Dräkten är en boost man får i och med att man flyter upp på ytan medan jag låg lite djupare i vattnet.

Johansson, som satte svenskt rekord på 1 500 meter för tre veckor sedan, har varit förkyld under veckan och var länge osäker på om han skulle komma till start.

– Den gick nog faktiskt över tills i dag. Jag mådde lite sådär i går och övervägde om jag skulle komma hit, men det gick ju bra ändå.

Du var alltså nära på att ställa in?

– Alltså, jag tar ju det säkra före det osäkra. Det var en liten förkylning men jag ville inte att det skulle bli något extra och leda till någon annan sjukdom, men det är lugnt nu, säger Johansson, och öppnar för en återkomst till Kalmar:

– Får jag samma chans nästa år och om det finns tid så absolut, då kommer jag tillbaka.

Även i damklassen segrade förhandsfavoriten. Öppet vatten-specialisten Ellen Olsson var, precis som förra året, helt överlägsen. Tvåa i mål var hemmahoppet Miranda Arvidsson, Kalmar SS.

– Det var samma sak som förra året, jag tappade glasögonen flera gånger och näsklämman försvann också, men jag är nöjd ändå. Jag vet inte hur långt före hon (Ellen Olsson) var, för jag såg henne inte, säger Arvidsson.

Vinden och de tuffa strömmarna var, enligt Arviddsson själv, till hennes fördel.

– Det var många som stannade eller till och med åkte baklänges vid broarna men jag kände att det var min styrka. Jag lyckades ta mig förbi allihopa på de ställena.

På upploppet vid Slottsfjärden närmade sig simmare bakifrån. Men Arvidsson upptäckte faran i tid, la in en extra växel och spurtade hem silvermedaljen och 5 000 kronor i prispengar.

– Jag såg henne komma och då var jag tvungen att köra på igen. Hon låg bredvid mig några sekunder innan jag märkte det.

Topp tre – herrar: Victor Johansson 19.43,53. Kristian Kron 20.26,96. Christoph Fildebrand 20.48,78.

Topp tre – damer:  Ellen Olsson 23.22,38 Miranda Arvidsson 26.03,01 Alida Liljequist 26.03,36

Relaterade artiklar