Laddar

Forskare: Därför går tiden fort när man har kul

Visst känns det ofta som att tiden flyger förbi när man har roligt? Nu menar forskare att det faktiskt kan finnas en förklaring till det.

delningar

Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i hjärnan och det man kanske vet om dopamin är att det kickar igång för att belöna oss. När vi känner förväntan inför något och den förväntan uppfylls så utsöndras dopamin.

Nu har en portugisisk forskargrupp skrivit en artikel i den vetenskapliga tidsskriften Science att dopamin även kan påverka vår tidsuppfattning. De har gjort tester på möss som tränats upp för att uppfatta tiden mellan två pip och om den tiden var längre eller kortare än en och en halv sekund.

Om de gissade rätt fick de en belöning. Efter att ha manipulerat mössens dopaminsignaler kunde forskarna se att ju högre halten av dopamin var, desto mer underskattade mössen tiden mellan pipen

– Det finns många studier som tittar på hur dopamin och andra system påverkar vår tidsuppfattning, och det här är en intressant tes. Bipolära patienter, till exempel, kan man få att bli mindre maniska om man hämmar dopaminnivåerna, och det här kanske är en delförklaring. Under manin pratar och tänker man till exempel väldigt fort. Kanske beror det på att man underskattar tiden, säger Predrag Petrovic, forskare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, till SVT Nyheter.

Relaterade artiklar