Laddar

Forskare varnar: Undvik att gå på flygplanet först

Gillar du att kliva på planet först? Ny forskning visar varför det kan vara skadligt för din hälsa.

delningar

Många flygbolag använder sig i dag av ett kösystem där passagerarna som sitter längst fram går ombord först och passagerarna som sitter längst bak går på sist.

Nu har dock studier gjorts som menar att risken för att sprida sjukdomar ökar genom det nuvarande kösystemet, skriver The Independent.

Det är forskare från Arizona State University som ville ta reda på hur en person med en sjukdom, såsom ebola, kan sprida sjukdomen vidare på ett flygplan beroende på vilken ordning passagerarna går ombord.

Till exempel när en smittad passagerare sitter på plats 18C måste personen gå förbi 18 rader av passagerare som redan sitter ner, vilket ökar risken för kontaktsmitta bland passagerarna.

Forskarna kom fram till att det alternativ som fungerar bäst är att låta halva planet gå ombord från bakre delen av flygplanet. På så sätt minskar risken för kontaktsmitta med 27 procent.

Om flygplanen vore mindre, med plats för max 50 passagerare skulle risken för smitta minska med ytterligare 13 procent enligt studien.

Relaterade artiklar