Laddar

Förslag om tuffare maskeringsförbud

”När man går på fotboll eller ishockey finns det ingen rimlig anledning att vara maskerad”, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

delningar

Från och med den 1 mars 2017 kan det bli hårdare regler gällande maskering på idrottsevenemang. Regeringen föreslår i dag ett generellt maskeringsförbud som innebär att det finns undantag för den som täcker ansiktet på grund av religösa skäl, hälsoskäl eller på grund av hårt väder.

– Men det är väldigt ovanliga situationer. Vad det här handlar om är att när man går på fotboll eller ishockey finns det ingen rimlig anledning att vara maskerad, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

TT: Men hur effektivt är förbudet när någon maskerar sig tillfälligt, slänger i väg ett knallskott och sedan tar bort maskeringen? – Då kommer polisen med hjälp av den omfattande kameraövervakningen på de allsvenska arenorna att kunna lagföra den personen, både för att ha slängt knallskott och för att ha överträtt maskeringsförbudet, svarar ministern.

Tanken är att klimatet på de svenska idrottsarenorna ska bli mildare. Trots att flera läktarskandaler på fotbollsarenor avlöst varandra under de senaste åren menar Anders Ygeman att ordningen har blivit bättre.

– Ibland kan det låta som att allt med fotbollen är elände, men det är tvärtom. Vi har en i grunden positiv utveckling.