Förslaget: Förbjud allt kött på restauranger

Foto: Mostphotos/Arne Trautmann.

"Vill de äta kött får de göra det utanför restaurangen", säger FN:s före detta klimatchef Christiana Figueres.

52 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var i veckan som Livsmedelsverket gav ut nya råd gällande skolors mat och utbud. Där föreslog man bland annat mer grönt och mindre kött.

Nu har Christiana Figueres, FN:s före detta klimatchef gått ett steg längre. Hon vill att köttätare ska behandlas på samma sätt som rökare på krogen.

– Vill de äta kött får de göra det utanför restaurangen, säger hon, enligt SVT.

Det var under teknikkonferensen Websummit i Lissabon som Christiana Figueres kom med förslaget att förbjuda kött på restauranger i framtiden.

– Jag gillar att tänka utanför boxen. Hur skulle det vara om restauranger om 10-15 år skulle börja behandla köttätare på samma sätt som rökare behandlas? Vill de äta kött får de göra det utanför restaurangen, här inne äter vi inte kött, säger Christiana Figueres, enligt SVT.

Christiana Figueres var bland annat ansvarig för att förhandla fram Parisavtalet 2015, där världens länder enades om ett nytt klimatavtal som binder alla länder och ska börja gälla senast år 2020.

Det var med anledning av frågan hur framtidens matförsörjning ska lösas som Figueres gav förslaget. Hon hänvisar till att av den totala ytan på jorden som används till matproduktion så används 80 procent till köttproduktion, medan bara 20 procent används till växtbaserad föda för människor.

Robert Opp, direktör på organisationen Världslivsmedelsprogrammet, nickade gillande åt Figueres idéer, men påpekade samtidigt att matsvinnet är ett av de största problemen inom matförsörjning.

– En tredjedel av världens mat slängs. Det gäller både i välbärgade och i tredje världenländer. Det är ett otroligt slöseri med mat. Konsumenternas beteende måste förändras, säger Robert Opp, enligt SVT.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar