Förslaget: Förkorta arbetsveckan för alla svenskar

Foto: Mostphotos/Arne Trautmann/ Gunnar Stenberg

Den tidigare snackisen, sex timmars arbetsdag, har nu fått konkurrens av en ny metod för att arbeta mindre.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Sex timmars arbetsdag har varit på tapeten i flera omgångar och arbetsplatser i bland annat Göteborg har testat på detta. På Mölndals sjukhus beslutade man i mars att permanenta försöket med kortare arbetsdag på operationsavdelningen, detta trots ökade kostnader. Vinsterna i ökad produktion övervägde, rapporterar ETC Göteborg.

Men nu kommer det nya sättet att korta arbetstiden med bibehållen lön, skriver Svenska Dagbladet. Det handlar i stället om att få en kortare arbetsvecka om fyra dagar.

Flera stora företag, bland annat Google, KPMG och Amazon ska ha försökt sig på fyradagars arbetsvecka. Det har även det danska företaget IIH Nordic. Där har medarbetare arbetat en dag mindre i veckan med bibehållen lön - och vad blev resultatet? De visade sig arbeta effektivare. Trots att det arbetades 14 000 färre timmar har företaget nått positiva resultat, med en sjukfrånvaro på 1,7 procent, rekordomsättning och pris som Danmarks ”bästa mindre IT-arbetsplats”.

– Vi är i full gång med att tänka över och utvärdera vårt koncept efter 18 månader där vi dragit olika lärdomar. Så efter nyår kommer vi ut med en 2.0-version, med nya spännande tilltag, skriver Henrik Stenmann i en kommentar till SvD.

Drygt 40 förändringar i arbetssättet infördes på IIH Nordic, bland annat en tidsgräns på 45 minuter för möten. Ett annat sätt var 25 minuters arbetstid där medarbetare inte fick störas av mejl, telefon eller kollegor och där en lampa tändes under perioden. På arbetsplatsen testade man även med att placera ut fler skärmar och musik som ska ha ökat kreativiteten och varit bra för minnet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar