Fortsatt oroligt kring boendet vid Salve

Efter krav från ryttarna anlitade kommunen förra veckan ett vaktbolag att patrullera lägret för EU-migranter vid Salve. Nu halveras bevakningen av området - trots hård kritik.

delningar

Det var i förra veckan som oro uppstod bland ryttare med hästar i hagar nära boplatsen vid gamla Salvestaden, när en man som kommit dit samma dag tjuvred en av hästarna.

Efter ett möte med berörda parter beslutade Kalmar kommun att beställa rondering vid boplatsen, en gång i timmen dygnet runt. Efter en ny avstämning halverar man nu den tiden trots protester från ryttarna, som vill ha fortsatt bevakning 24 timmar om dygnet.

– När jag frågat vaktbolaget om de sett något så har de inget avvikande att rapportera. Sen är det klart man skärper sig om det kommer en vakt, men det är ju att göra någonting i alla fall. Vi tar oron på allvar, säger serviceförvaltningens chef Benny Wennberg och fortsätter:

– Stadsmissionen har också tagit på sig att prata mer med dem. I princip så fort det händer något är de där.

Lägret med 25-30 boende ska nu patrulleras varannan timme från klockan två på dagen till klockan två på natten. Men det är inte tillräckligt, anser ryttare och grannar. Efter 24Kalmars artiklar om konflikten svämmade kommentarsfältet över på Facebook. Där riktades ilska mot kommunen.

En av de som kommenterade var Anders Andersson, plan– och byggchef i Mönsterås kommun. Han är delägare i en häst som har sin hemvist i området, och har även barnbarn som rider i krokarna kring Salvestaden. Anders Andersson skrev följande:

”Det som är sjukast är Kalmar kommuns agerande i detta. Det finns inga politiska beslut i frågan och det tillfälliga bygglov som beviljats är för två VVS containrar, inga husvagnar. Detta har kommunen helt mörkat trots att man vet om att det inte heller är planenligt, vilket är ett måste i dessa frågor. Alltså sammantaget en illegal verksamhet med kommunens medvetande. Vagnarna skall bort och det är nu…”

Vad menar du med din kommentar, Anders Andersson? – Det finns inget bygglov beviljat för husvagnar, de står på parkeringen olagligt. Det krävs en planändring för att ha campingsverksamhet på Salve. Kommunen gör det lätt för sig och det är många som är väldigt irriterade på dem nu.

Till 24Kalmar säger serviceförvaltningens Benny Wennberg att han förstår Anderssons kritik.

– I sak förstår jag vad han menar, men faktum är att vi har ett tillfälligt bygglov på sex månader. Och uppställningen av husvagnarna på parkeringen i det korta perspektivet strider inte mot något regelverk. Det är en allmän parkeringsplats och vi har ökat 24 timmarsparkering till 30-dagars, säger han.

Det har dock setts skrotbilar på parkeringen och de ska bort, förklarar Wennberg. Tält får heller inte stå där längre än det dygn som allemansrätten tillåter.

Nu ska ronderingen fortsätta över helgen och en bit in i kommande vecka, med kontinuerlig avstämning mellan alla parter, förklarar Wennberg.

– Vi vill betona att det här är ett försök och att vi självklart tar till oss alla synpunkter som framkommer under denna period och de synpunkter kommer att ligga till grund till det beslutet som kommunen tar i slutet av augusti, säger Benny Wennberg.

24Kalmar har sökt representanter från ryttarna utan resultat.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar