Laddar

Fotograferandet läkte Gunilla efter livskrisen

"Det är helande," säger Gunilla Gustafsson om sitt största intresse.

delningar

När Gunilla Gustafsson för några år sedan gick igenom en livskris så var det fotandet som fick henne att känna harmoni i livet igen.

– Det var när jag skulle läka ut som jag hittade fotandet. Jag har alltid haft kameran och tyckt att det är roligt att fota men det var då det tog fart på riktigt, säger Gunilla.

Främst är det djur och natur som fångas upp av Gunillas objektiv i både dagsljus och under natten. För två år sedan började hon fota stjärnhimlar och favoritplatsen är på Öland.

– Jag blev medlurad av en väninna till Grönhögens astronomiska förening vi Eketorps Borg och sen var jag fast. Det är jättehärligt att stå där när det är alldeles mörkt, stjärnklart och tyst.

 

Är det något alldeles speciellt med att fota på Öland som så många säger? – På Öland är det astronomiskt mörker och inga ljuskäller från städer som stör. Sen finns det så mycket intressant att ha med i förgrunden som väderkvarnar och fyrar.

Med hjälp av diverse kurser och videor på internet så har Gunilla förfinat sina kunskaper. Hon skulle inte vilja göra det till ett jobb då fotandet då skulle bli ett måste.

– Det jag tycker är roligast är kombinationen av att det är tekniskt men samtidigt helande att få åka iväg. Man är fullt upptagen med inställningarna på kameran och kopplar bort allt annat. Man är upptagen med att inte göra någonting, säger hon.

 

Det tekniska ligger inte bara i att kunna hantera kameran utan också i efterredigeringen av bilderna i datorn.

– När jag tar bilden tänker jag på kompositionen och hur bilden ska se ut men mycket av färgerna och kontrasterna gör jag efteråt och det är precis lika roligt. Det finns massor av funktioner som man har glädje av och man lär sig snabbt. Stjärnbilderna ser ganska tråkiga ut när man precis har tagit dem och man får jobba lite för att få fram allt.

Har du något tips till en fotograf som precis hittat sin hobby? – Att gå med i en fotoklubb är väldigt bra, det finns många på nätet. Man måste våga testa sig fram också. Sen får man gärna hänga med mig ut nu till hösten om man är intresserad av nattfoto. Jag hoppas kunna inspirera flera att fota mer!