Fransförlängning – en iögonfallande lönsam bransch

Det är inte många som vet om det, men en av Sveriges största salonger för ögonfransförlängning finns i Kalmar. På 300 kvadratmeter har Anna Carlén skapat ett mecka för kvinnor som vill slippa mascaran för gott.

delningar

I ett stängt rum, i något som ser ut som lite som en tandläkarstol ligger Sandra Flodman och blundar. Hon håller på att få sina fransar förlängda av fransstylisten Heelena Asplind som noggrant applicerar extrafransar på hennes ögon med en specialpincett.

Behandlingen tar drygt 2 timmar när man gör det första gången.

– Man känner sig finare när man gör fransarna, sen är det skönt att slippa sminka sig, säger Sandra Flodman.

Förlängning av ögonfransarna är en lösning som kvinnor väntat på länge, menar Anna Carlén som driver Fransförlängning Kalmar på Strömgatan.

– Mascaran är mycket mer rotad i oss än vad brynplockning och hårfärgning någonsin kommer att vara. Många kvinnor ägnar tio minuter varje dag åt att ta på mascara, det är en timme i veckan – 52 timmar om året. Två dygn per år står du där med mascaran, bara det är ett försäljningsargument, säger Anna Carlén.

Fransförlängning innebär i korthet att man limmar fast antingen en eller flera extra fransar på var och en av de befintliga fransarna. I konsultation med stylisten kan kunden kan välja tjocklek, volym, längd och böj på fransarna.

Fransarna sitter kvar så länge de naturliga fransarna gör det, och påfyllning krävs ungefär var fjärde till var femte vecka i takt med det naturliga bortfallet.

Och efterfrågan på långa, fina fransar är enormt. På två år har Anna Carlén gått från att driva en liten salong där bara hon själv jobbade till en verksamhet som omsätter två miljoner och har 15 anställda.

Inom kort kommer franssalongen på Strömgatan utöka de 300 kvadratmeter stora lokalerna med ytterligare 100 för att kunna ta emot ännu fler kunder. Redan nu tar man emot omkring tusen kunder i månaden, och många kvinnor från runt om i regionen vallfärdar till Kalmar för behandlingen.

Kunderna är i alla åldrar, men majoriteten är över 45 år, berättar Anna Carlén. En av kunderna som kommer regelbundet för att förlänga fransarna är 80 år.

– När man blir äldre så blir ögonfransarna ofta kortare och tunnare. Men även sömn, stress, kost och till exempel amning kan påverka tjockleken och hur mycket fransar man har. Många av våra kunder är också småbarnsmammor som ammar.

Och det är inget lätt jobb. Anna Carlén utbildar även nya fransstylister på sin salong, och säger att det åtminstone ett halvår av heltidsarbete för att lära sig tekniken:

– Det är fruktansvärt svårt. Jag tycker man kan jämföra fransförlängning med kirurgi. Du jobbar med små verktyg i en mikrovärld där du ska få dit fransen utan att skada kunden. Ögonfransar är en hel vetenskap som du skulle kunna doktorera i, säger hon.

Men smakar det så kostar det. För att kunna slänga mascaran i soptunnan för gott krävs det att man betalar omkring 900 kronor för en nysättning av fransar, och sedan i genomsnitt 500 kronor i månaden för påfyllningar av ögonfransar.

Uppenbart är dock att många tycker det är värt pengarna, bland annat Sandra Flodman. Hon gjorde sin första fransförlängning för ett halvår sedan, och efter det har det blivit regelbundna besök på salongen på Strömgatan i Kalmar.

– Ja, det är värt det. Man kan nog säga att det är beroendeframkallande, säger hon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.