Laddar

Fredrik Reinfeldt pratade globalisering och VM-kvalmatch i Kalmarsalen

Under måndagen bjöd Swedbank in till Näringslivsdagen och en av huvudtalarna var den före detta statsministern Fredrik Reinfeldt.

delningar

Under måndagseftermiddagen bjöd Swedbank in till Näringslivsdagen 2017 i Kalmarsalen.  Från klockan 14.00 fram till 18.00 föreläste ett antal personer om relevanta ämnen. Avslutade eftermiddagen gjorde förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Han tog åhörarna igenom hur världen ser ut i dag och de globala utmaningar som den ställs inför.

– Jag vågar hävda att USA:s president inte längre är världens mäktigaste man. Den titeln faller istället på Kinas president Xi Jinping. Det sker en ombalansering av den världsordningen vi är vana vid, sa han.

Trots att det finns mycket i världen att vara orolig över, som islamistisk extremism eller relationen mellan USA, Ryssland och Nordkorea, så nämnde han att det finns vissa ljusglimtar, särskilt i Europa.

– Det arbetet som Macron och Merkel (Frankrikes president respektive Tysklands förbundskansler, red. anm.) presenterar visar på positiva tendenser. De vill fördjupa det europeiska samarbetet och förstärka gränshandeln.

Den nytillträdda kontorschefen för Swedbanks kontor i Kalmar, Marie Fuhr Ohlsson, sammanfattade dagen med följande ord:

– Jag påminns om boken Jorden runt på 80 dagar, men att vi här har tagit oss jorden runt på bara en eftermiddag.

Innan det var dags för publiken att rada upp sig i en selfie-kö med Reinfeldt så svarade han på kvällens viktigaste fråga: Hur kommer det att gå för Sverige i VM-kvalmatchen mot Italien?

– Det blir en tuff utmaning och de kommer göra det svårt för oss där nere i Italien. Men hur går det i matchen? Det blir svensk vinst förstås, avslutar en optimistisk Reinfeldt till åhörarnas applåder.

Relaterade artiklar