Laddar

Frossa loss på chokladens dag

I dag kan du njuta lite extra av en av livets goda läckerheter som firar sin egen dag, nämligen chokladen.

delningar

Idag, den 11 november, uppmärksammar vi i Sverige en av våra mest populära godsaker: Chokladen.

Chokladen kom till Europa för första gången år 1502 då Christofer Columbus tog med sig kakaobönor till Spanien från en av sina resor i Mellanamerika. Efter att först ha serverats som chokladdryck tillverkades år 1847 den första chokladkakan då man kom på att man kunde framställa pulver av kakaobönorna. År 1872 började det svenska livsmedelsföretaget Cloetta med att tillverka chokladkakor och praliner i fabrik.

Idag ligger 16 av de 20 största chokladkonsumerande länderna i Europa. I Sverige äter vi i genomsnitt 5,4 kilo choklad per person/år. Mest aptit för choklad har man i Schweiz där genomsnittet ligger på 9,0 kilo per person/år.

Choklad innehåller antioxidanter som stärker hjärtat och förbättrar humöret. Av vad som är känt är det endast i Sverige som chokladen har fått en egen dag att uppmärksammas på.