Laddar

Fyra barn inom loppet av fem år hos familjen Almeborg

"Man älskar sina barn men man får också känna att man lever," säger mamma Carolina Almeborg.

delningar

När man kliver in hos familjen Almeborg i Lindsdal är det full fart i hemmet. Så fort man kommer innanför dörren möts man av tre glada små ansikten som gärna visar upp sina finaste leksaker. Mamma Carolina bjuder in till vardagsrummet och hela gänget samlas för en stund i soffan.

Carolina var bara 23 år, och hennes man Victor 21, när de fick äldsta sonen Alvin som idag är fem år.

– Vi visste att vi ville ha en stor familj och det kändes som rätt läge att börja. Vi ville ha andra barnet tätt men trodde väl kanske inte att det bara skulle bli 15 månader mellan dem, berättar Carolina.

Storebror Alvin föddes år 2012, mellansyster Laura kom 2014 och lillebror Milio såg dagens ljus får två år sedan. Den 26 april beräknas syskon nummer fyra komma till världen. Det blir alltså fyra små barn inom loppet av fem år.

– Vi trivdes med att ha barn tätt och jag hade själv inga syskon när jag var liten så det var viktigt för mig. Planen var att få två barn ganska tätt och sedan vänta några år och få två till men sen tänkte vi att fyra barn är ganska mycket och bestämde oss för tre stycken som kunde ha nytta av varandra. Men sen blev det fyra ändå, säger Carolina och skrattar.

– Men nu får det bli den sista. Vår smärtgräns går där för att vi ska hinna med alla och se varje barn, fortsätter hon.

 

När Carolina ser tillbaka så undrar hon hur hon ens orkade med två små barn som var så nära varandra i ålder.

– När Laura kom så sov hon aldrig mer än 20 minuter i sträck. Jag ville strypa alla som sa att bebisar bara sover, äter och bajsar. Så det var kämpigt men vi har ändå haft tur med att de har varit bästa kompisar med varandra från början. Syskonkärlek är det största man kan uppleva när de är så gulliga mot varandra och ska kramas och pussa hej då. Nackdelen är väl sen när sjukdomarna kommer och avlöser varandra.

Stöter ni på några fördomar som unga föräldrar till så många barn? – Ja, det händer, men sen förekommer det väl fördomar mot föräldrar i alla åldrar egentligen. I vårt fall handlar det mest om att man inte är mogen, inte har hunnit leva någonting och inte förväntas kunna ta ansvar över barnen. Man får inse att alla har åsikter om precis allt, säger Carolina.

Hon pluggar till beteendevetare och läser bland annat en hel del forskning kring föräldraskap och vad som är bäst för barn.

– Man prickar själv in många rätt men även några fel. Det blir tydligt att an tar med sig saker från sin egna uppväxt vare sig man vill det eller inte. I svaga stunder blir man som sina egna föräldrar trots att man tänker att man inte ska bli sån. Det är som man säger, man är en perfekt förälder fram tills att man får barn.

Familjen Almeborg fick för snart ett år sedan ytterligare en faktor att ta hänsyn till när Alvin fick en autismdiagnos. På spektrat över autism så hamnar han på nivå 1 vilket kan liknas med Aspbergers syndrom.

– Det var en pedagog i skolan som uppmärksammade det, vi själva hade bara reagerat på att han var sen i talet. Autism innebär vissa tvångstankar, saker ska ligga på ett visst sätt för att man vill ha kontroll i en kaotisk värld. Hjärnan blir lätt överstimulerad och då kan det blir kaos vilket innebär att man agerar utåt. Man kan också ha utmaningar med det sociala. När Alvin var yngre kunde han springa efter ett barn i mataffären för att han vill leka samtidigt som det andra barnet var jätterädd, berättar Carolina.

Alvins diagnos har inneburit en stor omställning för familjen.

– Det går inte att vara lika spontan då Alvin kräver rutiner och extra tid för lugn och ro. Det går inte att åka till Leos Lekland och sedan åka och handla efter, man får välja en grej. Vi jobbar med balansen mellan barnen varje dag och försöker dela upp oss som föräldrar, antingen tar jag två barn eller deras pappa. Alla barn ska få lite lugn och ro själva på sin nivå och inte hela tiden behöva anpassa sig.

 

Har du något tips till andra föräldrar? – Jag gillar det som Astrid Lindgren har sagt: ge barnen mer kärlek och mer kärlek så kommer folkvettet av sig självt. Jag tror också på att föregå med gott exempel och att man ska behandla barnen som man vill att de ska uppföra sig. Barn tar efter både de positiva och negativa grejerna som man säger och gör, de gör som man gör och inte som man säger.

Det är inte alltid lätt att få allting att stämma och det perfekta livet som många målar upp i sociala medier stämmer sällan.

– Ofta är det idylliskt men ibland skriker alla samtidigt, det är kaos och man har inte duschat på tre dagar. Då får man försöka hantera det på bästa sätt och hoppas att man gör rätt, man älskar sina barn men man får också känna att man lever. Barnen kan ha stått och skrikit på en tidigare under dagen men sen när man nattar dem så säger de att de älskar en. Det är värt allt, annars hade jag inte skaffat fyra barn, avslutar Carolina.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.