Game of Thrones – så ser platserna ut i verkligheten

Saknar du också Game of Thrones? Besök platserna där serien spelades in.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Vill du se den riktiga staden som användes som King´s Landing, Water Gardens i Dorne eller ravinen där Brienna av Tarth kämpade mot The Hound? Game of Thrones (GoT) kanske är över men du kan fortfarande uppleva de äventyrliga platserna där serien spelades in.

Nordirland

Med sitt dramatiska landskap och naturliga skönhet spelades många scener in i Nordirland. Ungefär 80 procent av serien filmades i Belfast Titanic Studios eller i närheten av Belfast.

Höjdpunkter inkluderar:

Dark Hedges

Den skrämmande Dark Hedges-tunneln nära Armoy, County Antrim. Foto: Colin Park – Wikimedia Commons.

En av de populäraste inspelningsplatserna för GoT-fans att besöka är Dark Hedges, en rad bokträd som bildar en mystisk tunnel i Antrim. Platsen ser ut att vara tagen från en av Bröderna Grimms sagor och hade en framträdande roll som King's Road under andra säsongen när Arya Stark flydde från King's Landing förklädd som pojke.

Castle Ward

Besök Winterfells första hem, Castle Ward. Foto: Ardfern – Wikimedia Commons.

Kommer du ihåg när Robert Baratheon mötte sin gamle vän Ned Stark för att be honom att vara Kungens hand? Kanske känner du inte igen det från bilden men Castle Ward i County Down användes som Winterfell Castle, familjen Starks hem.

Bland hedningarna, skogarna och stränderna finns det mycket att upptäcka av The Seven Kingdoms på Nordirlands cirka 25 olika GoT-inspelningsplatser.

Island

Med sitt dramatiska landskap blev Island den självklara platsen för att illustrera det brutala livet norr om muren. Det vinterlika landskapet var perfekt för Wildlings, White Walkers och kråkor.

Ända sedan den första glimten av Islands spektakulära landskap visades under andra säsongen har GoT-turismen ökat i landet. Fler och fler fans reser norrut för att få se de många spektakulära inspelningsplatserna.

En av dessa platser är Grjótagjá Cave där Jon Snow och Ygritte kunde njuta av ett romantiskt ögonblick i vattnet och lova varandra lojalitet, trots att Snow senare bröt det löftet.

Andra isländska GoT-landmärken inkluderar Almannagjákusten, även känt som passagen till Bloody Gate i Eyrie, Dimmuborgir lavafälten, där Mance Rayder slog läger under säsong tre, Myvatn Lake, där Nattvaktarna attackerades av White Walkers och Thingvellir National Park som användes för ett stort antal filmscener.

För att komma dit flyger du till Reykjavik. Island erbjuder flera guidade GoT-turer. Även om du inte är ett fan av Game of Thrones har Island mycket att erbjuda året runt med sina ångande vulkaner, vackra fjordar, bubblande varma källor och kolsvarta stränder.

Kroatien

Dubrovnik är en av de viktigaste inspelningsplatserna för många centrala scener från King's Landing.

Huvudstaden i The Seven Kingdoms spelades in i den vackra staden Dubrovnik. Inom stadsmurarna bland terrakottataken utspelades många GoT-draman, allt från förräderi och halshuggning till den offentliga förödmjukningen av Cersei ledd av The High Sparrow.

Dubrovnik finns med på UNESCO:s världsarvslista och det finns många vackra kyrkor, palats och fästningar (till exempel Minceta-tornet som användes som House of the Undying där Daenerys kämpade för att återfå sina drakar).

Det finns flera Game of Thrones inspelningsplatser i Kroatien. Split (Meereen) och Sibenik (Braavos) är båda värda ett besök och den senare ligger bara en kort bilresa från Split. När du är i Split kan du boka en Game of Thrones-tur för att bland annat besöka Diocletian’s Palace där Daenerys höll sina drakar fångna under säsong fem.

Malta

Visste du att den ursprungliga King's Landing inspelningsplatsen var den antika staden Mdina på Malta? Öns fort användes som The Red Keep. Mdina Gate är den gamla stadens huvudingång där Cat och Ned sa farväl för sista gången.

Medan du är på Malta kan du besöka de fornhistoriska templarna, vandra runt på Valettas gyllene gator och ta ett dopp i den fantastiska blå lagunen Comino. Det bästa sättet att upptäcka Malta på är med bil.

Marocko

Marockos Aït Benhaddou har använts i många Hollywood-filmer samt Game of Thrones.

En liten medeltida stad i sydvästra Marocko är en av de mest ikoniska sevärdheterna i världen. UNESCO-skyddade Aït Benhaddou har använts i många Hollywood-filmer som de klassiska actionfilmerna The Mummy (1999) och Gladiator (2000). Staden användes också som slavstaden Yunkai i Game of Thrones, där Daenerys Targaryen släppte slavar fria.

Boka ditt flyg till Marrakech eller Agadir och kör till denna pittoreska stad eller ta en guidad dagstur från Marrakech.

Skottland

Skottlands berömda Doune Castle från Winterfell-festscenen. Foto: Andrew Shiva – Wikipedia.

Doune Castle nära Stirling är en välkänd plats för inspelningar och har använts i Monty Python & The Holy Grail och dramaserien Outlander. Men GoT-fansen kommer att känna igen platsen från långt bak i pilotepisoden där King Robert Baratheon och hans följeslagare anländer till fästningen för en överdådig fest på Winterfell.

För att se allt detta med egna ögon kan du flyga till Edinburgh med Norwegian och boka denna 9-timmars Castles & Lochs-tur. Du kan besöka Doune Castle och andra historiska slott och sjöar i natursköna Western Highlands.

Spanien

Med sina utarbetade vackra palats, sagolika trädgårdar och stora medeltida slott var de spanska städerna Girona, Sevilla och Osuna (samt landskapet mellan städerna) perfekta inspelningsplatser för Game of Thrones.

Höjdpunkterna:

Bardenas Reales

Besök hemmet till hästkrigarna i Bardenas Reales. Foto: Flipao – Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Flyg till Bilbao eller Barcelona och hyr en bil för att besöka Navarra där du kan minnas Khal Drogo i Bardenas Reales National Park. Denna fascinerande region har ett månliknande landskap och användes för att filma delar av Dothraki-havet.

Emilia Clarke som Daenerys i Dothraki-hemlandet, även känd som Bardenas Reales Nationalpark i Spanien. © Paul Schiraldi, HBO Nordic.

Den 42 000 hektar stora parken är känd som ”The Spanish Badlands" och består av lera, krita och sandsten som har formats i århundraden av vatten och vind. Som en av de få öknarna i Europa är Bardenas Reales värt ett besök.

Om du väljer att flyga till Bilbao, var noga med att planera tillräckligt med tid för en resa till Gaztelugatxe Island som ligger strax utanför Biscayabukten, där finns Dragstone - hem till Daenerys Targarys förfäder.

Sevilla

I hjärtat av Sevilla ligger Real Alcázar som finns på UNESCO:s världsarvslista och är en favoritplats för GoT-fans. Det vackra 700-åriga andalusiska palatset användes som Water Gardens i Dorne.

Med över tusen års historia har detta utsmyckade palats blivit känt som den äldsta kungliga residensen som fortfarande används i Europa.

Källa: Norwegian.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar