Glädjebeskedet: Därför blir din el billigare

Matina Rosenberg, analytiker på Bixia Energy Management. Foto: Maxpixel, Bixia.

Positivt besked för svenskarna. Nu vänder pristrenden för el.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Året inleddes med mycket höga elpriser, men förra veckans mildare väder med vårlika temperaturer och blåst gör att elpriset faller här i Norden.

Den här veckan beräknas snittpriset hamna på cirka 46 öre per kWh, vilket är stor skillnad mot för bara några veckor sedan då priset var uppe på över 60 öre, enligt elbolaget Bixia

– Under februari förra året låg elpriset på knappa 40 öre, trots att det var en kylig månad. Att vi nu, trots det mildare vädret och mycket vindkraft inte kommer ner på lägre prisnivåer beror på att vi fortfarande har ett underskott i våra Nordiska vattenmagasin. Under samma period förra året fanns det gott om vatten i magasinen, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia. 

Under februari förra året stod vattenkraften för cirka 60 procent av elförsörjningen, nu står den för knappt 50 procent. Det innebär att andra kraftslag behöver kompensera för vattenkraften.

Förra veckan har vindkraften stått för cirka 12 procent och kärnkraften för cirka 20 procent av elanvändningen. 

– Det mildare vädret gör att vi använder mindre el än när det är kallt. Det har också gjort att vi minskar importen av el till Norden. Importen av el har stundtals varit hög den här vintern, förklarar Matina Rosenberg.

Under den här veckan kan vi räkna med fortsatt sjunkande elpriser. Enligt Bixias prognos ner mot 46 öre per kWh.

– Det milda vädret ser ut att hålla i sig, samtidigt som det är sportlov på flera håll i landet vilket dämpar elanvändningen, säger Matina Rosenberg. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar