Laddar

Glädjebeskedet – så mycket har vattenförbrukningen gått ner

Mörbylånga kommun blev positivt överraskade av resultatet under juni och juli. "Fantastiskt jobbat, beundransvärt", säger Niclas Beermann, teknisk chef.

delningar

I vintras kom de första larmrapporterna om det kritiska läget för de historiskt låga grundvattennivåernaÖland. Mörbylånga kommun gick ut och uppmanade till att spara på vattnet, men till klent resultat.

– Vi anade att det var ”ryggmärgen” som man skulle ändra på och att det skulle ta tid, säger Niclas Beermann, teknisk chef på Mörbylånga kommun.

Under våren skedde inte någon större förändring av vattenförbrukningen. Inför turistsäsongen lanserades informationskampanjen ”Vattensmart”, som riktade sig till öns stora turism.

Och nu kommer resultatet för juni och juli – ett riktigt glädjebesked. Där kunde kommunen konstatera att vattenförbrukningen har gått ner hela 20 procent jämfört med ifjol.

– Fantastiskt jobbat, beundransvärt. Det känns väldigt bra måste jag säga. Det är över förväntan, jag trodde inte att det skulle gå så bra. Otroligt, säger Niclas Beermann.

– Nu förstår många hur ansträngt det är och alla ”pratar vatten”. Det verkar som att även de turister som kommer hit gör sitt bästa för att spara på vattnet.

Sedan flera månader tillbaka köper Mörbylånga kommun vatten från Kalmar, som körs i tankbilar över bron. Det finns även en nybyggd ledning mellan Revsudden och Stora Rör som pumpar vatten.

– Även hösten kommer att vara ansträngd. Nu hoppas vi på regn och snö i höst och fram till tidig vår, det är under den perioden som vårt grundvatten bildas, säger Niclas Beermann.

– Vi behöver mer än ett ”normalår” med nederbörd för att bygga upp grundvattennivåerna. Det känns som att bevattningsförbudet kommer att finnas kvar ett tag.

Nästa steg är att, med start i september, försöka hitta nya vattentäkter med hjälp av helikoptrar och ett luftburet geofysiskt system. En metod som har använts på ett framgångsrikt sätt på Gotland.

Oerhört intressant att titta på om vi kan ha missat några vattenhål och om det finns möjlighet till fler. Där är vi väldigt nyfikna på resultatet, säger Niclas Beermann.

Relaterade artiklar